|

Η Δημοτική Ενότητα Βασιλικών περιλαμβάνει τις  Κοινότητες:

Ο πρωτογενής τομέας ανάπτυξης (γεωργία, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, κτηνοτροφία) αποτελούν την κύρια απασχόληση στη δημοτική ενότητα Βασιλικών. Μόνο στα Βασιλικά υπάρχουν περί τα 500 στρέμματα θερμοκηπίων με κύριες καλλιέργειες τα κολοκύθια και τις τομάτες. Ήδη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βασιλικών έχει προχωρήσει στην κατασκευή ενός συσκευαστηρίου των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Επίσης, καλλιεργούνται ανθοκομικά είδη και υπάρχουν φυτώρια λαχανοκομικών ειδών.

Η κτηνοτροφία, αν και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κάμψη στις πεδινές περιοχές, στα δημοτικά διαμερίσματα Λιβαδίου κα Περιστεράς βρίσκονται οι μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες.

Στη Σουρωτή λειτουργεί από το 1916, με πρωτοβουλία Γάλλων επιστημόνων, το πρώτο εμφιαλωτήριο μεταλλικού νερού στην Ελλάδα. Σήμερα η εταιρία ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ, στην οποία είναι μέτοχος και ο Δήμος Βασιλικών, διακινεί τα διάσημα προϊόντα της πλέον, σε όλη την Ελλάδα και σε αρκετές αγορές του εξωτερικού. Στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρίας απασχολούνται σήμερα πολλοί δημότες της Σουρωτής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ξακουστά για την ποιότητα και τη γεύση τους είναι τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στον κάμπο του Δ. Βασιλικών. Τα κολοκύθια και οι τομάτες Βασιλικών καθώς και το σπανάκι της Αγ. Παρασκευής έχουν ξεχωριστή παρουσία στις αγορές του Νομού Θεσσαλονίκης για την ποιότητα και τη γεύση τους.

Επίσης φημισμένα είναι και τα λουκάνικα Βασιλικών, που μπορεί κανείς να τα βρει στις ταβέρνες και τα κρεοπωλεία των Βασιλικών και όχι μόνο. Στην Περιστερά και το Λιβάδι μπορεί κανείς να γευτεί ντόπια κατσίκια και πρόβατα στις πολυάριθμες ταβέρνες.

Στον Αγ. Αντώνιο και το Μονοπήγαδο λειτουργούν αγροτουριστικές μονάδες παρασκευής παραδοσιακών ποντιακών και όχι μόνο προϊόντων, όπως ζυμαρικά, πίτες και γλυκίσματα.

Πολύ γνωστό από τις αρχές του 20ου αιώνα είναι το νερό Σουρωτής, το οποίο εμφιαλώνεται στο υπερσύγχρονο εμφιαλωτήριο της εταιρίας ΣΟΥΡΩΤΗ ΑΕ. Το νερό της Σουρωτής είναι φημισμένο και καλύπτει την εσωτερική αγορά και έχει κατακτήσει με την ποιότητα του και τις αγορές του εξωτερικού.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το δασόκτημα Βασιλικών στη θέση Αη Γιάννης υπάρχει ένα υπέροχο δάσος με μονοπάτια, που οδηγούν στον οικισμό του Μονοπηγάδου. Επίσης, στην Αγ. Παρασκευή υπάρχει το δασόκτημα Αγ. Παρασκευής. Στην Περιστερά και το Λιβάδι υπάρχουν μονοπάτια μέσα στο δάσος εξαιρετικής ομορφιάς.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην περιοχή του φράγματος των Βασιλικών η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως οικισμό 2.500 ετών. Ακόμη είναι γνωστή η Ανθεμούσια Πολιτεία, το θέρετρο των Μακεδόνων αξιωματικών από τα χρόνια των Μακεδόνων που είχαν τα Βασιλικά ως τόπο παραθέρισης.

Το όνομα «Βασιλικά» το χωριό το πήρε όταν η Θεοφανώ έκτισε το Μοναστήρι της Αγ. Αναστασίας το 868 μ.Χ., λόγω του ότι στην περιοχή υπήρχαν από τα βασιλικά κτήματα.

Οι αγώνες των Βασιλικιωτών για ελευθερία ήταν συνεχόμενοι και διαρκείς. Οι Βασιλικιώτες συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 υπό την καθοδήγηση του καπετάν Χάψα και είναι γνωστή στο πανελλήνιο η μάχη στα «Σκιουτούδια» και το ολοκληρωτικό κάψιμο του χωριού στις 9 Ιουνίου 1821.

Μετά την απελευθέρωση του 1912 οι Βασιλικιώτες άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας κατάφεραν να κάνουν τα Βασιλικά κέντρο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με πληθώρα υπηρεσιών. Τα Βασιλικά ήταν κοινότητα μέχρι το 1998 και μετά το 1998 έδρα του καποδιστριακού Δήμου Βασιλικών.

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο