Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

δήμαρχος πεδκμΜε την έκδοση ψηφίσματος, που αναφέρεται στα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε θέματα της τρέχουσας αυτοδιοικητικής και κοινωνικής επικαιρότητας, ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Εισηγητές στο Συνέδριο ήταν ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, για τα Οικονομικά Ζητήματα των ΟΤΑ και Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών & Ισότητας της ΚΕΔΕ, για τα Θεσμικά Ζητήματα των ΟΤΑ.
Το ψήφισμα των δημάρχων της Κεντρική Μακεδονίας:
«Επισημαίνει πως σε όλη την διάρκεια αυτής της κρίσης, αλλά και τώρα που αυτή προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στάθηκε όρθια, άντεξε και αντέχει.
Καλεί την Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι μόνο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμμαχό της μπορούν να αντιμετωπισθούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά να γίνει η καλύτερη δυνατή διοίκηση και διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.
Υπογραμμίζει πως οι δήμοι ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης αποτελούν την πλέον φερέγγυα έπαλξη της κοινωνικής προσφοράς, συνοχής και αλληλεγγύης.
Για να συνεχιστεί, να ενταθεί και να αποδώσει τα μέγιστα αυτή η προσφορά, αλλά και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά άμεσες ανάγκες και να επιλυθούν ριζικά χρόνια προβλήματα της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλείται η Κυβέρνηση να αποδεχθεί, να υιοθετήσει και να εφαρμόσει όσα, με πλήρη τεκμηρίωση, κατέθεσε, ως προτάσεις και αιτήματά της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω των Συνεδρίων των Συλλογικών Οργάνων της (Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο και Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΚΕΔΕ, 2015)».
Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε την εισήγησή του κάνοντας έναν απολογισμό αναφορικά με τα οικονομικά της Τ.Α. την προηγούμενη χρονιά. Τόνισε, ότι το 2015 δεν ήταν μια «καλή χρονιά» για τις οικονομικές διεκδικήσεις, αλλά και την πραγματική χρηματοδότηση των Δήμων. Η Τ.Α. συνέχισε να δέχεται πλήγματα θεσμικά και οικονομικά βιώνοντας τη συνέχεια μιας «επιδρομής» που ξεκίνησε από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Πλαισιώθηκε, ταυτόχρονα, από έναν θεσμικό αυταρχισμό με το κράτος να αποφασίζει για την αυτοδιοίκηση ερήμην της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της στάσης ήταν αυτό που συνέβη με τον φόρο ζύθου όταν οι Δήμοι απώλεσαν έναν οικονομικό πόρο, χωρίς κάποια στοιχειώδη συζήτηση για την αναπλήρωση ή υποκατάστασή του, την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ που παραχωρούνται για αξιοποίηση από ιδιώτες, και η πλέον πρόσφατη και εξίσου ακατανόητη απόφαση για μείωση του ωραρίου των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ο Δήμαρχος Θέρμης τόνισε τη συνεχιζόμενη αγνόηση των προτάσεων της Τ.Α. σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και αναφορικά με διεκδικήσεις που είναι απολύτως κατοχυρωμένες νομοθετικά. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, αιτήματα που κατ’ επανάληψη θέτει η Τ.Α. και, παγίως, αγνοεί κυβέρνηση, όπως την απόδοση του ποσοστού (15{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78}) επί της ειδικής εισφοράς του Λογαριασμού Χρηματοδότησης Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, την επαναφορά του ποσοστού κατανομής από το Πράσινο Ταμείο όπως προβλεπόταν στο αρχικό 10{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78}, για έργα περιβάλλοντος, τη μεταφορά της φορολογίας των ακινήτων ως άμεσου πόρου των Δήμων, με την ταυτόχρονη έναρξη συζήτησης για τον τρόπο υπολογισμού του συγκεκριμένου φόρου και την σύγχρονη λειτουργία ενός εξισορροπητικού συστήματος που θα βοηθούσε τους λιγότερο προνομιούχους ΟΤΑ.
Ο κ Παπαδόπουλος συνέχισε αναφέροντας τη συνέχιση των μειωμένων τακτικών επιχορηγήσεων το 2015, αλλά και την επιπλέον μείωση της χρηματοδότησης των συλλογικών οργάνων της Τ.Α., τη μη απόδοση χρηματοδοτήσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, την ταυτόχρονη επιβολή φόρου εισοδήματος στους ΟΤΑ για τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας καθώς και την υποχρέωση των ΟΤΑ για καταβολή ΕΝΦΙΑ.
Αναφορικά με το 2016 σημείωσε θα υπάρξει πάλι ύφεση που καθιστά αδύνατη κάθε είδους θετική μεταβολή στα οικονομικά των δήμων και τόνισε ότι δεδομένης της έλλειψης επενδύσεων από ιδιωτικά κεφάλαια, οι επενδύσεις στη χώρα θα είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπου η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο.
Σημείωσε την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα του κράτους και την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ με τον παράλληλο αποκλεισμό των δήμων από τα έσοδα των Π.Ο.Ε. και αναφέρθηκε στη μη αύξηση των ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του 2016 τη στιγμή που από την τακτική επιχορήγηση σύμφωνα με τον νόμο 4316/2014 παρακρατείται το 4{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} για τον Λογαριασμό Εξυγίανσης.
Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε, ότι οφείλει να συνεχίσει να διεκδικεί και να απαιτεί τη δημοσιονομική αποκέντρωση. Πρότεινε, επίσης, την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού προγράμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση με κεντρικό αντικείμενο την ανάσχεση της ανθρωπιστικής και κοινωνικής κρίσης και την επανεκκίνηση των τοπικών οικονομιών ως στρατηγική επιλογή με χρηματοδότηση από τη νέα γενιά παρακρατηθέντων.
Ο κ. Παπαδόπουλος παρέθεσε μια σειρά πάγιων απαιτήσεων που οι δήμοι θα πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν παρόλο που, παρά την επανειλημμένη υποβολή τους, δεν έχουν γίνει αποδεκτά όπως:
  Απόδοση μέσω των Κ.Α.Π. του συνόλου των πόρων που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010
  Συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε., από τα οποία είναι αποκλεισμένοι
 Αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προτεραιότητα σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους που δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια
  Διάθεση 2 δις € από το νέο ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους Δήμους με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και τους Δήμους
  Απόδοση των πόρων που είναι αναγκαίοι για τη συντήρηση και λειτουργία μεταφερόμενων δομών
 Τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως δανειοδοτούνται όλοι οι Δήμοι της Ευρώπης και με δεδομένο ότι οι ελληνικοί ΟΤΑ είναι οι λιγότερο χρεωμένοι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
Τέλος, αναφέρθηκε σε ζητήματα. «εσωτερικα» της Τ.Α. όπως η δικαιότερη και με κριτήρια «εσωτερική» κατανομή στη χρηματοδότηση των Π.Ε.Δ. η κατανομή των Κ.Α.Π. που να λαμβάνει υπόψη χαρακτηριστικά των δήμων όπως ο πληθυσμός, η έκταση, ορεινότητα ή νησιωτικότητα κα, τη μειωμένη κατά 83{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} πλέον ΣΑΤΑ και τους «υπερχρεωμένους» δήμους, ζητώντας διαφάνεια και κανόνες στη διαχείριση των χρημάτων που παρακρατούνται από τους ΚΑΠ για την εξυγίανση των οικονομικών δήμων.
Ο κ. Παπαδόπουλος έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας ότι παρά τους δύσκολους καιρούς οι δήμοι έχουν χρέος να διεκδικούν από το κράτος περισσότερους πόρους και θεσμικές δυνατότητες καθώς ο δημοκρατικότερος και εγγύτερος θεσμός δημόσιας διοίκησης στον πολίτη.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο