Τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία της κοινότητας Καρδίας του δήμου Θέρμης γιόρτασαν οι κάτοικοι της περιοχής με τη διοργάνωση τριήμερων εκδηλώσεων. Πριν από έναν αιώνα, ο οικισμός της Καρδίας, κατοικείτο από μουσουλμάνους Γιουρούκους. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι πήγαν στην Τουρκία και στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από το Πλαγιάρι της Καλλίπολης και το Τσεσνεΐρ της Προύσας.
Με αφορμή αυτήν την επέτειο διοργανώθηκε τριήμερο εκδηλώσεων από το δήμο Θέρμης σε συνεργασία με το κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την κ. Άννα Μυκωνίου, την κοινότητα Καρδίας και το πολιτιστικό κέντρο «Ευμένης».Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Ιωακείμ Τρικαλιάρης, οι εκδηλώσεις έγιναν στη μνήμη των πρώτων κατοίκων- προσφύγων της Καρδίας που ίδρυσαν το νέο χωριό. «Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 ήρθαν με πλοία και αποβιβάστηκαν στο Καραμπουρνάκι. Από εκεί χώρισαν, άλλοι πήγαν στο Πλαγιάρι Γιαννιτσών, άλλοι στην Περαία, άλλοι στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, άλλοι στην Αγία Παρασκευή Θέρμης και οι περισσότερες οικογένειες ήρθαν στη σημερινή Καρδία. Τους απογόνους εκείνων των προσφύγων τους καλέσαμε και ήρθαν στην Καρδία. Ήταν πολύ συγκινητική εικόνα. Αντάμωσαν συγγενείς μετά από χρόνια, έφαγαν παραδοσιακά φαγητά και χόρεψαν όλοι μαζί παραδοσιακούς χορούς, σηματοδοτώντας την επανένωση και την ελπίδα…». Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ξεκίνησε με ένα θεατρικό δρώμενο της Αγίας Τριάδας, το οποίο αναφέρεται σε όλη τη διαδρομή του ξεριζωμού.
Στη συνέχεια ο Στέλιος Ζαχαρίου, χοράρχης του ΚΑΠΗ Καρδίας μαζί με την χορωδία του, ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους με όμορφα παραδοσιακά τραγούδια στις αλησμόνητες πατρίδες. Ακολούθησαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Νέου Ρυσίου, του Πλαγιαρίου Δήμου Θέρμης, του Πλαγιαρίου Γιαννιτσών και του «Ευμένη» Καρδίας.
Τη δεύτερη μέρα δόθηκε συναυλία από την ορχήστρα του Δρόσου Κουτσοκώστα με παραδοσιακά τραγούδια της Ανατολικής Θράκης ενώ προηγήθηκε ιστορική ομιλία από την εκπαιδευτικό-συγγραφέα Σοφία Καραβέλα και σε γιγαντοοθόνη προβλήθηκε απόσπασμα ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη με την ιστορία της Καρδίας.
Την τρίτη μέρα έγινε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πρώτων προσφύγων και στη συνέχεια ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδοπουλος, βράβευσε τις μαθήτριες Κατερίνα Ερμείδου, Λύδια Βλασακίδου και το μαθητή Θεοφάνη Χατζηιορδάνου της Γ΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Μίκρας, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου κ. Παρασκευής Γάτσια, κέρδισαν το 1ο Bραβείο στην κατηγορία Ιστοσελίδας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό με θέμα: Ποντιακός Ελληνισμός- μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Θέρμης εγκαινίασε το πάρκο φυτοποικιλότητας με χίλια σπάνια φυτά, πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση. Το απόγευμα το χορωδιακό εργαστήρι του Ι. Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου έκλεισε τις εκδηλώσεις δίνοντας μία μοναδική συναυλία με υπέροχα τραγούδια.
Όλο το τριήμερο λειτούργησαν έκθεση αγιογραφίας με Αγίους από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, λαογραφική έκθεση και έκθεση φωτογραφίας των πρώτων κατοίκων.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνά Παπαδάκη, οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Αποστόλου, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, Αργύρης Μωραΐτης η εντεταλμένη δημοτική Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Φανή Χατζηδημητρίου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου και Πολυχρόνης Κοντοπίδης αντίστοιχα, η δημοτική σύμβουλος Άννα Τσιφτελίδου, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Τριλόφου Κατερίνα Λιόλιου, Αγίας Παρασκευής Μαρία Τζιουβάκα, Πλαγιαρίου Νικόλαος Κουλέτας, Κάτω Σχολαρίου Νικόλαος Ζήσης, Νέου Ρυσίου Γιώργος Δμητριάδης, Βασιλικών Αστέριος Καρακώττας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησαν ο γενικός γραμματέας Κλεόβουλος Θεοτόκης και η πρόεδρος στο Τμήμα Επαγγελματιών ΕΕΘ και εκπρόσωπος της ΕΣΕΕΕ, Φανή Μπλιούμη.