Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Η δηλητηρίαση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και οι παραβάτες διώκονται ποινικά, ενώ προβλέπεται και η επιβολή διοικητικών προστίμων. Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 έτη καθώς και με την καταβολή προστίμου που αγγίζει έως και τα 30.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρας δηλητηρίασης ή θανάτωσης ζώου από “φόλα” (δηλαδή κάθε είδους τροφή που περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες), οφείλετε να καταθέσετε μηνυτήρια αναφορά κατά του προσώπου που γνωρίζετε ή υποψιάζεστε πως τοποθέτησε την φόλα στην περιοχή (για παράδειγμα, μια ένδειξη είναι να υπήρξε απειλή κατά του ζώου στο παρελθόν, ή να υπήρξατε αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας την ώρα τοποθέτησης φόλας κ.ο.κ). Παρακάτω παρατίθενται τα βήματα που πρέπει να γίνουν εάν γίνετε μάρτυρας σε ένα τέτοιο γεγονός.
Πρώτο βήμα είναι να καλέσετε την αστυνομία και να αναφέρετε το περιστατικό. Δεύτερο βήμα είναι να συλλέξετε στοιχεία και συγκεκριμένα φωτογραφίες, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει φαγητό θα πρέπει προσεκτικά και αφού έχετε καλύψει τα χέρια σας να περισυλλέξετε το φαγητό και να το κλείσετε σε συσκευασία ώστε να σταλεί για έλεγχο σε τοξικολογική ή άλλη αρμόδια υπηρεσία ή εργαστήριο δημόσιου Πανεπιστημίου.
Αφού γίνει ο έλεγχος θα προσκομίσετε την τοξικολογική έκθεση στην αστυνομία για να μπει στο φάκελο της μηνυτήριας αναφοράς σας. Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε την αιματολογική εξέταση του ζώου σε συνεργασία με δημόσιο κτηνίατρο της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της περιφέρειας, ώστε να ανιχνευτεί η ουσία που οδήγησε στο θάνατο του ζώου. Καλό θα είναι να ζητήσετε πλήρες αντίγραφο των εξετάσεων που έγιναν στο ζώο για να υπάρχει ακριβής εξακρίβωση των ουσιών που προκάλεσαν το θάνατο του ζώου.
Τέλος, υποβάλετε ανώνυμα ή επώνυμα μηνυτήρια αναφορά. Η περισυλλογή των νεκρών ζώων γίνεται από το αρμόδιο τμήμα του δήμου και συγκεκριμένα Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα με το Γρ. Αγροτικής Παραγωγής 2396330032. Μην προσπαθήσετε εσείς να απομακρύνετε το ζώο ή να το θάψετε με αυτοσχέδια μέσα προκειμένου να ακολουθηθεί η ως άνω διαδικασία.
“Δηλητηριάσεις ζώων έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς στο δήμο Θέρμης. Τον τελευταίο μήνα, μάλιστα, υπήρξαν δύο στην ευρύτερη περιοχή του δήμου. Δυστυχώς, παντού υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους το δικαίωμα στη ζωή δεν είναι αναφαίρετο και σκοτώνουν ό,τι τους ενοχλεί. Σαν διοίκηση καταγγέλλουμε το γεγονός και θα είμαστε απέναντι σε όποιον διαπράττει αυτό το έγκλημα.” δηλώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Στέργιος Γκιζάρης.
Από το 2005 ο Δήμος θέρμης με τους υπόλοιπους δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με κοινή απόφαση των δημοτικών τους συμβουλίων ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Προστασίας και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Στόχος είναι η περίθαλψη, στείρωση, προστασία και επανένταξη των αδέσποτων ζώων. Πέρα από αυτά, ο δήμος Θέρμης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο πραγματοποιεί ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία του δήμου Θέρμης με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τη φιλοζωία, τις υποχρεώσεις και ευθύνες των ανθρώπων απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο υλοποίησης των συγκεκριμένων ενημερωτικών δράσεων οι εκπρόσωποι του ΣΥΠΠΑΖΑΘ και η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Θέρμης, επισκέπτονται τακτικά σχολεία σε όλη την περιοχή του δήμου μας. Επιπλέον, ο δήμος Θέρμης, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με το ΣΥΠΠΑΖΑΘ έχει αναλάβει πρωτοβουλία προώθησης της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας. Μέσα από την ιστοσελίδα και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του δήμου μπορεί ο κάθε πολίτης να δει τα ζωάκια που αναζητούν οικογένειες, να επικοινωνήσει με την αρμόδια Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα με το Γρ. Αγροτικής Παραγωγής και Ανάπτυξης και να υιοθετήσει ένα εμβολιασμένο, τσιπαρισμένο και στειρωμένο ζωάκι με πιστοποιητικό υιοθεσίας


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Οι άνθρωποι που τοποθετούν φόλες είναι επικίνδυνοι, κυρίως γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι διαπράττουν ένα έγκλημα και ότι εκθέτουν τους συμπολίτες τους και κυρίως τα παιδιά σε τεράστιο κίνδυνο. Η δηλητηρίαση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και οι παραβάτες διώκονται ποινικά, ενώ προβλέπεται και η επιβολή διοικητικών προστίμων. Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 έτη καθώς και με την καταβολή προστίμου που αγγίζει έως και τα 30.000 ευρώ. Σε περίπτωση που γίνετε μάρτυρας δηλητηρίασης ή θανάτωσης ζώου από “φόλα” (δηλαδή κάθε είδους τροφή που περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες), οφείλετε να καταθέσετε μηνυτήρια αναφορά κατά του προσώπου που γνωρίζετε ή υποψιάζεστε πως τοποθέτησε την φόλα στην περιοχή (για παράδειγμα, μια ένδειξη είναι να υπήρξε απειλή κατά του ζώου στο παρελθόν, ή να υπήρξατε αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας την ώρα τοποθέτησης φόλας κ.ο.κ). Παρακάτω παρατίθενται τα βήματα που πρέπει να γίνουν εάν γίνετε μάρτυρας σε ένα τέτοιο γεγονός. Πρώτο βήμα είναι να καλέσετε την αστυνομία και το Δήμο Θέρμης και να αναφέρετε το περιστατικό. (περισσότερα…)


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο