Ο Παιδικός Σταθμός Ελαφάκια με τη συνεργασία της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ολοκληρώνει την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Cr-EAT-ive Schools» για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων σε παιδικούς σταθμούς.
Ο Παιδικός Σταθμός Ελαφάκια του Δήμου Θέρμης σε μια προσπάθεια να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων συμμετείχε για την περίοδο 2014-2015 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Cr-EAT-ive Schools με συντονιστή την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση, την αλλαγή συμπεριφοράς παιδιών προσχολικής ηλικίας σχετικά με τη σπατάλη των τροφίμων με απώτερο σκοπό τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται σε οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας (ηλικίας 3-5 ετών). Στα πλαίσια του έργου αυτού αναπτύχθηκε μια σειρά καινοτόμων εκπαιδευτικών εργαλείων και δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν παιδιά προσχολικής ηλικίας με τους γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας.
Στο έργο συμμετείχαν 6 ταυτόχρονα Παιδικοί Σταθμοί «Πανόραμα» Δ. Θεσσαλονίκης, «Μπίλλειος Στέγη» Δ. Καλαμαριάς, 2ο Παιδικό Σταθμό «Καλαϊτζή-Τερλεμέζη» Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη και οι ιδιωτικοί παιδικοί Σταθμοί Σχολείο της Φύσης και ο Παιδικός Σταθμός της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Εκπαιδευτικά και καινοτόμα παιχνίδια πραγματοποιήθηκαν στην τάξη με τα παιδιά και τους παιδαγωγούς με στόχο την ευαισθητοποίηση και αλλαγή συμπεριφοράς τους σχετικά με τη σπατάλη των τροφίμων.
Παράλληλα έγινε σεμινάριο Γονέων επίσης στο χώρο του Παιδικού Σταθμού «Ελαφάκια», όπου δόθηκαν συμβουλές σχετικά με την οργάνωση των αγορών, την αποθήκευση και συντήρηση τροφίμων, τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό γευμάτων, με απώτερο σκοπό την μείωση των αποβλήτων τροφίμων και ταυτόχρονα τη μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Στο τέλος διανεμήθηκε σε όλους τους γονείς «Οδηγός Μείωσης των αποβλήτων Τροφίμων στο Σπίτι»
Οι γονείς συμμετείχαν επίσης σε πιλοτική εφαρμογή, στην οποία κλήθηκαν να μετρήσουν τα απόβλητα τροφίμων που παράγουν στο σπίτι τους, συμπληρώνοντας ημερολόγιο καταγραφής αποβλήτων τροφίμων, πριν και μετά την εκπαίδευσής τους. Στο τέλος του έργου και την αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής οι γονείς θα ενημερωθούν για την συνολική ποσότητα αποβλήτων τροφίμων ανά νοικοκυριό και το αντίστοιχο κόστος που επιβαρύνει το νοικοκυριό από την απόρριψη τους.
Την Κυριακή 10 Μαϊου 2015, η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Παιδικό Σταθμό Ελαφάκια και τους υπόλοιπους παιδικούς σταθμούς τους προγράμματος οργάνωσαν με επιτυχία την Εκδήλωση «Μην το πετάς..σκέψου αν τρώγεται» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης!
Περισσότεροι από 1000 γονείς με τα παιδιά τους είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε θεματικά εργαστήρια «Πάρτε την τροφή στα χέρια σας», που οργάνωσε κάθε παιδικός σταθμός και περιλάμβαναν δραστηριότητες και χειροτεχνίες με φρούτα και λαχανικά που δεν καταναλώθηκαν λόγω εμφάνισης ή γιατί βρίσκονταν σε πλεόνασμα και όσπρια και ξηρούς καρπούς που είχαν περάσει την ημερομηνία λήξης.
Οι γονείς και τα παιδία τους πρόσθεσαν τη φωνή τους στην επανάσταση κατά της σπατάλης τροφίμων και στη μετάδοση του μηνύματος «Μη το πετάς… σκέψου αν τρώγεται», με την ένθερμη παρουσία τους στην εκδήλωση, η οποία απέδειξε ότι οι λύσεις στο σκάνδαλο της σπατάλης τροφίμων είναι εύκολες και νόστιμες.
Τέλος σε συνάντηση εκπροσώπων του Αγγλικού Οργανισμού RRAP, που έχει την αρμοδιότητα του Ε.Π. «Cr-eat-ive», με την Πρόεδρο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας-Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής, του ν.π.δ.δ. του Δήμου Θέρμης, κάτω από την αρμοδιότητα του οποίου λειτουργούν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Θέρμης, ανταλλάχθηκαν απόψεις και συμπεράσματα για όλο τον κύκλο δράσεων του προγράμματος, όπως καταγράφηκαν από την πιλοτική συμμετοχή του Π.Σ. ΕΛΑΦΑΚΙΑ κατά τη διάρκεια της χρονιάς 2014-2015. Με βάση τα καλά αποτελέσματα που διαπιστώθηκαν, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ., κα Άννα Μίχου, δεσμεύτηκε για συνέχιση του προγράμματος και εφαρμογή του και στους 7 Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Θέρμης, ενώ οι εκπρόσωποι της RRAP δεσμεύτηκαν για την παροχή κάθε υποστήριξης στη δράση.