Η κυκλική οικονομία στην πράξη μέσω της παραγωγής εδαφοβελτιωτικών προϊόντων, η παραγωγή ενέργειας από αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων και η αξιοποίηση του χωνεμένου υπολείμματος ως εδαφοβελτιωτικό συγκαταλέγονται στα σημαντικά θέματα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης για την “Κυκλική Οικονομία στις Επιχειρήσεις”. Παράλληλα παρουσιάστηκε ο εθνικός και ο περιφερειακός σχεδιασμός για την κυκλική οικονομία, ο σχεδιασμός των χρηματοδοτικών εργαλείων στη χώρα μας, το σχετικό θεσμικό πλαίσιο της Ιταλίας και το παράδειγμα της Βιομηχανικής Συμβίωσης στη Δανία.
Στο απογευματινό πρόγραμμα της ενημερωτικής εκδήλωσης, λειτούργησαν δύο θεματικά εργαστήρια, για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την κυκλική οικονομία και για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.
Όπως είναι γνωστό, η ενημερωτική εκδήλωση με αντικείμενο την προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου CESME, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe, χθες τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, στο χώρο του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ. Την ενημερωτική εκδήλωση παρακολούθησαν και ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πρόεδρος της Ανατολικής Α.Ε. κ. Σωκράτης Σαμαράς.
Χαιρετισμό απηύθυναν , ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Μιχάλης Γεράνης, ο Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Τσακούμης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας και ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Αν. Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ.
Παρευρέθηκαν επίσης, ο Βουλευτής Β’ Θεσ/νίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κος Γεώργιος Αρβανιτίδης , η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Θεσ/νικης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ Θεοφάνης Παπάς, ο πρόεδρος της ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο Δήμαρχος Πέλλας κος Γρηγόρης Στάμκος.
Στο πλαίσιο της ημερίδας ο Ειδικός Συνεργάτης του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βασίλειος Λιόγκας παρουσίασε, το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις γενικές κατευθύνσεις του υπό διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία.
Στη συνέχεια, η Προϊστάμενη του Τμ. Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χρυσάνθη Κισκίνη, μετά από σύντομη αναφορά στη μεθοδολογία και στους στόχους του έργου CESME, αναφέρθηκε στην στρατηγική επιλογή ένταξης της Κυκλικής Οικονομίας στον Περιφερειακό σχεδιασμό της τρέχουσας αλλά και της επόμενης προγραμματικής περιόδου, με ιδιαίτερη αναφορά στην ενσωμάτωση δράσεων κυκλικής οικονομίας, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 του ΠΕΠ ΚΜ 2014 – 2020, «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, κ. Δημήτριος Πολιτόπουλος παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την κυκλική οικονομία και τους στόχους που θέτει αυτό
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και του Οικονομικού Πανεπιστημίου των Αθηνών κ. Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας στην Ιταλία, τις καλές πρακτικές της Περιφέρειας Emilia Romana, καθώς και τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις της κυκλικής οικονομίας
Η Σύμβουλος Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βόρειας Δανίας, κα. Mette Schjøt Høj, παρουσίασε το πρόγραμμα της Βιομηχανικής Συμβίωσης που υλοποιείται στη Δανία που συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας.
Ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος ανέλυσε τις ευκαιρίες για καινοτομία και επιχειρηματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με την Κυκλική Οικονομία στον τομέα της βιο-οικονομίας,
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Αν. Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, κ. Ιάκωβος Σαρηγιάννης παρουσίασε τα επιχειρηματικά μοντέλα της Κυκλικής Οικονομίας και παραδείγματα καινοτόμων καλών πρακτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το έργο CESME, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe, έχει ως στόχο την προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν 10 φορείς από 6 χώρες της Ε.Ε. Από την Ελλάδα στο εταιρικό σχήμα το έργου συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΚΜ και η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. Η ημερίδα διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ-ΤΚΜ), του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ ΚΜ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή των θεματικών εργαστηρίων για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων και βιοαποβλήτων με στόχο την κυκλική οικονομία. Στα παράλληλα εργαστήρια παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αφορούν στη διαχείριση αποβλήτων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας, λειτουργούσε έκθεση poster καλών πρακτικών κυκλικής οικονομίας από επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.