Τα Βασιλικά είναι μια κωμόπολη 4.163 κατοίκων. Στα Βασιλικά ανήκει επίσης και ο οικισμός Λακκιάς. Η ιστορία των Βασιλικών ανάγεται στα προϊστορικά χρόνια.
Στην περιοχή του φράγματος των Βασιλικών η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως οικισμό 2.500 ετών. Ακόμη είναι γνωστή η Ανθεμούσια Πολιτεία, το θέρετρο των Μακεδόνων αξιωματικών από τα χρόνια των Μακεδόνων που είχαν τα Βασιλικά ως τόπο παραθέρισης.
Το όνομα «Βασιλικά» το χωριό το πήρε όταν η Θεοφανώ έκτισε το Μοναστήρι της Αγ. Αναστασίας το 868 μ.Χ., λόγω του ότι στην περιοχή υπήρχαν από τα βασιλικά κτήματα.
Οι αγώνες των Βασιλικιωτών για ελευθερία ήταν συνεχόμενοι και διαρκείς. Οι Βασιλικιώτες συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821 υπό την καθοδήγηση του καπετάν Χάψα και είναι γνωστή στο πανελλήνιο η μάχη στα «Σκιουτούδια» και το ολοκληρωτικό κάψιμο του χωριού στις 9 Ιουνίου 1821.
Το δασόκτημα Βασιλικών στη θέση Αη Γιάννης υπάρχει ένα υπέροχο δάσος με μονοπάτια, που οδηγούν στον οικισμό του Μονοπηγάδου.
Ο πρωτογενής τομέας ανάπτυξης (γεωργία, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, κτηνοτροφία) αποτελούν την κύρια απασχόληση στη δημοτική ενότητα Βασιλικών. Μόνο στα Βασιλικά υπάρχουν περί τα 500 στρέμματα θερμοκηπίων με κύριες καλλιέργειες τα κολοκύθια και τις τομάτες. Ήδη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βασιλικών έχει προχωρήσει στην κατασκευή ενός συσκευαστηρίου των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Επίσης, καλλιεργούνται ανθοκομικά είδη και υπάρχουν φυτώρια λαχανοκομικών ειδών.
Στα Βασιλικά διοργανώνονται εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με τη γνωστή “γουρουνοχαρά”, στα θεοφάνια μοιράζονται πορτοκάλια στους παρευρισκόμενους. Τις απόκριες διοργανώνεται το Καρναβάλι των Βασιλικών όπου οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Τσικνοπέμπτη και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με παραδοσιακό γάμο, παρέλαση αρμάτων, κυνήγι θησαυρού και το κάψιμο του καρνάβαλου. Στις 9 Ιουνίου είναι η μέρα μνήμης για τη μάχη που έδωσε ο Καπετάν Χάψας το 1821 και του ολοκαυτώματος των Βασιλικών.
Στη Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών λειτουργεί Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης, Γραφείο Δημοτικής Κατάστασης, Γραφείο Ληξιαρχείου, Γραφείο ΚΕΠ, Γραφείο Οικονομικών Θεμάτων, Γραφείο Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων και Γραφείο Συντήρησης Πρασίνου.
Λακκιά
Οι οικισμός Λακκιά βρίσκεται 30 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης και 10 χλμ. ανατολικά της Θέρμης. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του παλιού ηφαιστείου Λάναρη. Οι κάτοικοι της ειναι πρόσφυγες του οικισμού Ντερέκοϊ (Derekoy) της Μ.Ασίας. Έχει τρεις εκκλησίες: Την Αγία Παρασκευή, παρεκκλήσι έξω από το χωριό της οποίας το πανηγύρι της γιορτάζεται στις 25 Ιουλίου με τα χορευτικά του συλλόγου της Λακκιάς, τον Άγιο Δημήτριο, κεντρική εκκλησία του χωριού και τον Άγιο Κωνσταντίνο, παρεκκλήσι περίπου 15 λεπτά έξω από το χωριό. Στο χωριό δραστηριοποιείται εξωραϊστικός σύλλογος.
Kοινότητα Βασιλικών: 23963.30023, –32, Ληξίαρχος: 23960.24040