Ο Δήμος Θέρμης βρίσκεται νοτιονατολικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σε απόσταση 15χλμ από το κέντρο της πόλης. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους περιαστικούς δήμους, αφού καταλαμβάνει έκταση 385.322 στρεμμάτων.
Αποτελείται από τις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών, ενώ τη σημερινή διοικητική του μορφή πήρε το 2010, με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προέβλεπε το «Πρόγραμμα Καλλικράτης».
Ο Δήμος Θέρμης περιλαμβάνει δεκατέσσερις κοινότητες με δεκαεπτά οικισμούς και έχει την έδρα του στη Θέρμη.
Εκτείνεται από τις νοτιοανατολικές ακτές του Θερμαϊκού μέχρι τον ορεινό όγκο του Χορτιάτη και του Χολομώντα καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Λεκάνης του Ανθεμούντα.
Συγκεκριμένα, βόρεια συνορεύει με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, βορειοανατολικά με τον Δήμο Λαγκαδά, ανατολικά με τον Δήμο Πολυγύρου, νοτιοανατολικά με τον Δήμο Νέας Προποντίδας, νοτιοδυτικά με τον Δήμο Θερμαϊκού και δυτικά βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή (2011) ο πληθυσμός του Δήμου Θέρμης ανέρχεται σε 53.070 κατοίκους. Κατά την δεκαετία 2001-2011 παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση , κυρίως λόγω του ότι η περιοχή αποτέλεσε σημαντικό πόλο οικιστικής έλξης.
Η μικρή απόσταση από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, το φυσικό περιβάλλον και η ποιότητα ζωής αποδείχθηκε καθοριστική για τη διαχρονική εξέλιξη των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, την πληθυσμιακή της αύξηση καθώς και την κοινωνική φυσιογνωμία του Δήμου Θέρμης.
Η περιοχή, αν και εύφορη, ουσιαστικά, έχει τα χαρακτηριστικά της περιαστικής Θεσσαλονίκης αφού συγκεντρώνει μεγάλες μονάδες του δευτερογενούς και κυρίως του τριτογενούς τομέα. Ωστόσο, παραμένει ζωντανός και ο πρωτογενής, κυρίως στις ενότητες των Βασιλικών και της Μίκρας όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός θερμοκηπίων και κτηνοτροφικών μονάδων.
Ιδιαίτερα ενισχυμένος είναι ο τριτογενής τομέας από δραστηριότητες υπερτοπικού χαρακτήρα. Σημαντικές εγκαταστάσεις έχουν την έδρα τους στην περιοχή όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας “NOESIS”.
Ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα φιλοξενούνται στην περιοχή όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, η Σχολή Καλών Τεχνών, τα ΤΕΦΑΑ, το αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Στον δήμο Θέρμης δραστηριοποιείται το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, η Πανελήνια Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών, το Κέντρο Υγείας, τραπεζικά υποκαταστήματα κ.λπ. Επιπλέον, η περιοχή αποτελεί σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού κέντρων διασκέδασης και ξενοδοχειακών και υγειονομικών μονάδων.
Ο δήμος Θέρμης αποτελεί “πύλη εισόδου” στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, αφού φιλοξενεί το Αεροδρόμιο “Μακεδονία”, τον μεγαλύτερο διεθνή συγκοινωνιακό κόμβο της Βόρειας Ελλάδας.
Ο ανατολικός Σταθμός μετεπιβίβασης των αστικών συγκοινωνιών ΙΚΕΑ βρίσκεται πλησίον του Δήμου, παρέχοντας το πλεονέκτημα σύνδεσης του Δήμου με το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και τον Σταθμό ΚΤΕΛ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Στον δήμο Θέρμης, αξίζει να επισκεφτεί κανείς τα θρησκευτικά μνημεία, τα φράγματα, αλλά και τον ορεινό όγκο με τα παραδοσιακά χωριά και τα μονοπάτια του. Το Φράγμα της Θέρμης αποτελεί ένα μαγευτικό χώρο με τεχνητή λίμνη, δένδρα και διαδρομές. Στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Θέρμης έχουν κατασκευαστεί, άλλα πέντε φράγματα. Στις παραπάνω παρεμβάσεις προστίθεται η ανάπλαση της χωματερής της Θέρμης. Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πάρκο που συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την αναψυχή.
Η ύπαρξη ημιορεινών παραδοσιακών οικισμών, σημαντικών θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων στον δήμο Θέρμης είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πλήθος αρχαίων και βυζαντινών ευρημάτων μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος.
Η λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών τμημάτων, βιβλιοθηκών, φιλαρμονικής ορχήστρας, κινηματογράφου είναι κάποιες από τις δράσεις πολιτισμού που αναπτύσσονται από τα κέντρα πολιτισμού του Δήμου.
Βασικό χαρακτηριστικό των δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού είναι η αποκεντρωμένη ανάπτυξή τους σε όλους τους οικισμούς και για όλες τις κοινωνικές ομάδες και ηλικίες και η καταπολέμηση του αποκλεισμού όλων των κοινωνικών ομάδων.
Οι ιστορικοί παράγοντες, η ενισχυμένη πολιτιστική, αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα, οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις καθώς και η επικοινωνία του Δήμου με τα σημαντικότερα κέντρα εμπορίου επικοινωνίας προσδίδουν στον δήμο Θέρμης κομβικό αναπτυξιακό ρόλο.