Ενημέρωση, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

[origincode_photo_gallery_wp id=”5″]

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων σχετικά με τον περιορισμό της πανδημίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Ιουνίου η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τη Μάχη και το Ολοκαύτωμα των Βασιλικών. Στις 10 το πρωί έγινε η δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου των Βασιλικών, χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημου. Η κύρια τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Χάνια των Βασιλικών, στο χώρο μπροστά από το μνημείο της Μάχης. Η τελετή ξεκίνησε με την έπαρση της ελληνικής σημαίας καθώς και του αυθεντικού λάβαρου της Επανάστασης το οποίο έφεραν στο χώρο γυναίκες των Βασιλικών οι οποίες το είχαν υφάνει τις προηγούμενες εβδομάδες σε παλιό αργαλειό.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, τον εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου, βουλευτή Θεόδωρο Καράογλου, τον εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Μπάτο και τον πρόεδρο της Κοινότητας Βασιλικών Αστέριο Καρακώττα. Οι ίδιοι, απηύθυναν στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό.

Ο δήμαρχος Θέρμης κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως “τα Βασιλικά, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τιμούν τη μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας. Δεν τους ξεχνούν ούτε αφήνουν κανέναν να τους λησμονήσει. Φέτος, όμως, είναι μια ξεχωριστή επέτειος καθώς συμπίπτει με τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ο δήμος ξεκίνησε την προετοιμασία για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και κατέθεσε έναν πλήρη φάκελο για την ένταξη αυτών των εκδηλώσεων στο γενικότερο πλαίσιο του εορτασμού ‘Ελλάδα 2021’. Παράλληλα, καταθέσαμε και προτάσεις για έργα που αφορούν την περιοχή των Βασιλικών ώστε να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ‘Αντ. Τρίτσης”.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών που ανέλαβε και υλοποιεί ο δήμος είναι “να αναδείξουμε το μέγεθος του ιστορικού γεγονότος της μάχης των Βασιλικών και του πρωταγωνιστικού ρόλου που είχε στον αγώνα για την απελευθέρωση και να συμβάλουμε, μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, ώστε να μάθουν οι νέοι την ιστορία του τόπου τους, προκειμένου να γίνουν αντάξιοι συνεχιστές της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Παράλληλα ξεκινάμε την υλοποίηση του έργου της ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας των Βασιλικών, στην οποία μάλιστα, θα ανεγερθεί και ένα καινούργιο μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του 1821, το οποίο φιλοτεχνεί ο γλύπτης Γιώργος Τσάρας. Το έργο αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Από αυτά, τα 600.000 θα τα αντλήσουμε από το πρόγραμμα ‘Ελλάδα 2021’ στο οποίο έχουμε καταθέσει πρόταση για ένταξη του έργου και τα υπόλοιπα θα τα διαθέσει ο δήμος”. Τέλος, ο δήμαρχος Θέρμης ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων οι οποίες, όπως είπε, είναι δεκάδες και θα διαρκέσουν ως το τέλος του έτους.

Στο δικό του, σύντομο χαιρετισμό ο κ. Καράογλου αφού επισήμανε τη σπουδαιότητα του ιστορικού γεγονότος της συμβολής των Βασιλικών αλλά και της επανάστασης της Χαλκιδικής καθώς και όλων των επαναστατικών κινήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, επισήμανε την ανάγκη αυτά τα γεγονότα να προβληθούν και να αναδειχθούν στο πανελλήνιο.

Την καθολική συμμετοχή των κατοίκων των Βασιλικών στις εκδηλώσεις υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Καρακώττας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αναστάσιος Σινάκος, Δρ Ιστορίας-Αρχαιολογίας ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Το Ολοκαύτωμα και η Μάχη των Βασιλικών. Τα αίτια και οι συνέπειες”.

Στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων παρέστησαν επίσης οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Δώρα Αυγέρη, Γιώργος Αρβανιτίδης, Λεωνίδας Στολτίδης, Κωνσταντίνα Αδάμου, Γιώργος Στεφανίδης εκπρόσωπος του κόμματος “Ελληνική Λύση”, ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Θωμάς Γέρμενος, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμης Οδυσσέας Σαληκυριάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι του δήμου Θέρμης, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι Θέρμης, τοπικοί σύμβουλοι των Βασιλικών και πλήθος κόσμου.

Στις 6 το απόγευμα εκατοντάδες κάτοικοι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στην Πορεία Μνήμης, βαδίζοντας στη διαδρομή που ακολούθησαν οι μαχητές, από τα Βασιλικά μέχρι το σημείο όπου έγινε η ιστορική Μάχη.

Συγκεκριμένα περισσότερα από 400 άτομα, μικροί και μεγάλοι, ακόμη και γονείς με μικρά παιδιά σε καρότσια, ακολούθησαν την διαδρομή της μάχης από την πλατεία Χάνια μέχρι το σημείο της μάχης, πέρα από τον Οικισμό της Αγίας Αναστασίας (συνολικά 7,7 χιλιόμετρα με την επιστροφή). Στην πορεία έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Στ. Αποστόλου, Β. Μουστάκας και Απ. Τσολάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αν. Τσιφτελίδου και Λ. Μωραΐτης, ο πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών Ασ. Καρακώττας, της Σουρωτής Θ. Ασλάνης, ο αντιπρόεδρος του Νομικού Προσώπου Γ. Αγγέλου και πολλοί άλλοι. Στο σημείο της μάχης, όπου έχει τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα, ο καθηγητής Δ. Γουδήρας, πρόεδρος της κοινότητας Λιβαδίου και της επιστημονικής Επιτροπής “ΒΑΣΙΛΙΚΑ 200” ξενάγησε τους περιπατητές και αναφέρθηκε στα ιστορικά χαρακτηριστικά της μάχης. Η Τροχαία και το ΑΤ Θέρμης, η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας και η Ομάδα Εθελοντών ΒΑΣΙΛΙΚΑ 200, φρόντισαν για την ασφάλεια στην διαδρομή και όλες τις λεπτομέρειας της διοργάνωσης.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο