Ενημέρωση, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Στον δήμο Θέρμης και ειδικότερα στους προσφυγικούς και τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής ήταν αφιερωμένη η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2023, στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής. Σκοπός αυτών των συνεδριάσεων οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την προεδρία του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη, προέδρου της Επιτροπής, είναι η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από προσφυγικούς- πολιτιστικούς συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού για την καταγωγή των προγόνων τους, τις παραδόσεις, τα έθιμα, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από πρόσκληση του κ. Αναστασιάδη, ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ) Γιώργος Αγγέλου και εκπρόσωποι των Συλλόγων ενημέρωσαν σχετικά τα μέλη της Επιτροπής για όλες αυτές τις δράσεις στην περιοχή του δήμου Θέρμης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Αναστασιάδης, αφού καλωσόρισε τον δήμαρχο και τους εκπροσώπους του δήμου Θέρμης επισήμανε ότι «το 2022 ήταν μία αφετηρία μιας τριετίας με ιδιαίτερο συμβολικό και συναισθηματικό φορτίο για όλους τους Έλληνες. Το 1922, συνέβη η μικρασιατική καταστροφή. το 1923 υπεγράφη η Συνθήκη της Λοζάνης και το 1924 ολοκληρώνεται η έλευση των Ελλήνων στη μητροπολιτική Ελλάδα. Έναν αιώνα αργότερα ανοίξαμε τον τριετή αυτό κύκλο μνήμης με τις συνεδριάσεις μας εδώ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, που είναι αφιερωμένες στη δραστηριότητα των πολιτιστικών συλλόγων ανά την ελληνική και την διεθνή, την παγκόσμια επικράτεια.

Είναι για όλους μας μια πρόκληση η επιστροφή στην ιστορική μνήμη στο παρελθόν, όχι μόνο για να σταθούμε στα όσα συνέβησαν στην κρίσιμη εκείνη περίοδο αλλά και για να αναδείξουμε την προσφορά των προσφυγικών συλλόγων και της έλευσης των προσφύγων στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του νέου ελληνικού κράτους.

Από την πλευρά μας στην Επιτροπή του ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, μέσα από αυτές τις συνεδριάσεις τιμούμε το έργο των προσφυγικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, που αγωνίζονται ανιδιοτελώς να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των προγόνων τους από τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη. Κοιτάζουμε μπροστά χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν μας».

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ

 

Ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για την πρόσκληση, παρουσίασε μια συνοπτική εικόνα της ταυτότητας του δήμου Θέρμης. Ανέφερε ότι ο δήμος «αποτελεί ουσιαστικά προέκταση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης προς την ανατολική πλευρά.  Έχει πολύ καλή οδική πρόσβαση με το πολεοδομικό συγκρότημα και με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση του δήμου βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να επιτύχει ταχύτατη ανάπτυξή του. Θα έλεγα ότι έχουμε την ταχύτερη ανάπτυξη σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης, σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανάπτυξη, η οποία δεν αφορά μόνο τον πληθυσμό, αφορά και την οικονομική δραστηριότητα καθώς ο δήμος μας είναι πόλος έλξης πολλών επιχειρήσεων, λιγότερο του δευτερογενούς και περισσότερο του τριτογενούς τομέα”.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος “στη σημερινή μορφή του ο δήμος Θέρμης προέκυψε το 2011 μετά την εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’, όταν ο παλιός Καποδιστριακός δήμος Θέρμης συνενώθηκε με τους Καποδιστριακούς δήμους Βασιλικών και Μίκρας. Η συνένωση και ειδικότερα η ισόρροπη ανάπτυξη του καινούργιου Καλλικρατικού δήμου ήταν μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, καθώς οι τρεις δήμοι είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης ήταν όμως και ένα μεγάλο στοίχημα που νομίζω ότι το κερδίσαμε. Σήμερα ο δήμος Θέρμης αποτελεί την πρώτη επιλογή για την εγκατάσταση νέων οικογενειών. Όσοι θέλουν να φύγουν από την πόλη, η πρώτη περιοχή στην οποία αναζητούν στέγη -παρά το ότι είναι ακριβή η στέγη- είναι ο δήμος μας. Αυτό αποτυπώθηκε και κατά την τελευταία απογραφή του 2021, όπου ενώ σε όλη η Ελλάδα μειώθηκε ο πληθυσμός, όπως και στην Κεντρική Μακεδονία, ο δήμος Θέρμης είχε αύξηση πληθυσμού γύρω στο 4%, φτάνοντας στους 55.238 κατοίκους όταν πριν από είκοσι χρόνια ήταν περίπου 36.000”.

Ο δήμαρχος Θέρμης σημείωσε ότι “ο δήμος μας έχει και έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά όπως είπα προηγουμένως. Δεν αποτελεί μόνο χώρο οικιστικής επέκτασης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αλλά διαθέτει παράλληλα αναπτυγμένη περιαστική γεωργία, λειτουργεί ως πόλος εγκατάστασης βιομηχανίας και βιοτεχνίας χαμηλής όχλησης και στα όριά του εγκαθίστανται σύγχρονες υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης, καθώς και υπηρεσίες αναψυχής και εμπορίου”.

 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Αναφερόμενος ειδικότερα στη σύνθεση του πληθυσμού ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι “περίπου το 73% με 75% των ανθρώπων που κατοικούν στον δήμο μας είναι πρόσφυγες. Έχουμε και τέσσερα παλιά ντόπια χωριά, αλλά τα περισσότερα είναι προσφυγικά, είναι ένα μωσαϊκό θα έλεγα και υπάρχουν κάτοικοι από παντού, που συμβιώνουν αρμονικά, με ευγενή άμιλλα, έτσι ώστε να γινόμαστε καλύτεροι και να προοδεύουμε. Οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι έχουν συσπειρωθεί γύρω από τους συλλόγους τους και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανό το γλωσσικό τους ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμά τους. Οι προσφυγικής καταγωγής κάτοικοι του Δήμου Θέρμης, αποτελούν τα πλέον ενεργά και δραστήρια κύτταρα της κοινωνίας μας, αποτελούν σημαντικό πλούτο για την περιοχή μας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο δήμος μας δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Έτσι, στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, ο δήμος Θέρμης, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με πρωτεργάτη στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αθλητισμού, τις τοπικές κοινότητες και φυσικά τους δραστήριους προσφυγικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, διοργάνωσε πλήθος επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή”. Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε συνοπτικά τις εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν στην Καρδία, στο Πλαγιάρι και στο Νέο Ρύσιο.

 

Στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις και συνέργειες με τους πολιτιστικούς και προσφυγικούς συλλόγους με στόχο, όπως είπε, “να διατηρούμε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και να αναβιώνουμε ιστορικά γεγονότα και μνήμες των χαμένων πατρίδων μας”. Παρουσίασε επίσης, συνοπτικά, το έργο το οποίο επιτελεί η ΔΕΠΠΑΘ σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού, σε όλη την έκταση του δήμου.

 

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

 

Στη συνέχεια ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής οι εκπρόσωποι των προσφυγικών και πολιτιστικών Συλλόγων οι οποίοι ανέδειξαν τη σημαντική προσφορά των προσφύγων στην ανάπτυξη του δήμου Θέρμης, παρουσιάζοντας παράλληλα τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των ανθρώπων της Μικράς Ασίας και του Πόντου και η σημαντική συνεισφορά τους στην πατρίδα όπου ρίζωσαν.

Ενώπιον της Επιτροπής μίλησαν οι: αντιπρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης, Σόνια Μιχαηλίδου και η Αθηνά Δαβιτίδου από το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου, η υπεύθυνη Επικοινωνίας του Συλλόγου Αυληαννητών Θέρμης, Αγγελική Ψάρρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σερραίων Κατοίκων Δήμου Θέρμης, Παναγιώτης Μαλούδης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, Μαρία Τσιουβάκα και η έφορος εκδηλώσεων, Ευαγγελία Δημητρίου, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τριλόφου, Αριστοτέλης Κατσουγιαννόπουλος και ο έφορος του Συλλόγου Ιωάννης Μπουραντάς, η πρόεδρος του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης, Μαρία Καμπουρίδου και η γραμματέας Άννα Βογιατζή, ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Νέου Ρυσίου «Η Αρετσού», Άγγελος Μάριος Σωτηριάδης και η γραμματέας, Δέσποινα Πετσή, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λιβαδιωτών, Δημήτριος Γουδήρας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Πολυχρόνης Κοντοπίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλαγιαρίου, Νικόλαος Κουλέτας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέου Ρυσίου, Γεώργιος Δημητριάδης και η υπεύθυνη Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ραιδεστού Δήμου Θέρμης, Ελένη Συντάκη.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστη και μίλησε και η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο