ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στο δημοτικό χώρο πλησίον του Άλσους Αγίου Τρύφωνα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προσφύγων της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόμηδος. Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε και τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου και των μελών του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης και με τη συνδρομή του δήμου Θέρμης.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε πως επιθυμία του είναι αυτό το μνημείο να αποτελεί στο εξής έναν πόλο αλλά και σημείο αναφοράς για τη συνεισφορά και τη συμβολή των Θρακιωτών στην ανάπτυξη και την προκοπή του τόπου μας. «Θα ήθελα το μνημείο αυτό να είναι ένα μνημείο Ενότητας και κοινής προσπάθειας μέσα από την αδιάλειπτη παρουσία του Συλλόγου στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του δήμου, να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ιστορία των Θρακιωτών. Θερμά συγχαρητήρια στην πρόεδρο για την εξαιρετική πρωτοβουλία και σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Θρακιωτών Θέρμης».

Στο πλαίσιο της τελετής η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Καμπουρίδου ανέφερε ότι «καθώς στεκόμαστε ενώπιον αυτού του συμβόλου, αισθανόμαστε βαριά την καρδιά όπως και οι πρόγονοί μας, στον άγνωστο προορισμό που αναγκάστηκαν να πάρουν. Τη θλίψη για τις δοκιμασίες και τον χαμένο δρόμο της επιστροφής. Αλλά και την αξιοπρέπεια της αντίστασης, της επιβίωσης, και της ανθρώπινης υποστήριξης. Καλούμε κάθε ψυχή να συνδεθεί με την ιστορία αυτή, να την αγγίξει βαθιά στην καρδιά της, αλλά και να μεταφέρει αυτή τη σπουδαία κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Ως πρόεδρος αυτού του Συλλόγου δεν θα σταματήσω να αναφωνώ πως από τα βάθη της θρακιώτικης γης συνεχίζουν να αντηχούν γκάιντες, φωνές παιδιών και θαρραλέων Θρακιωτών γιατί αυτή η γη όσο και να τη σκαλίσεις, όσο και να την πατήσεις ΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΗ ΘΑ΄ΝΑΙ».

Αναφερόμενος στο δημιούργημα και τη σύνθεσή του ο Άρης Κατσιλάκης, γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Γλυπτικής Τ.Ε.Ε.Τ  Α.Π.Θ τόνισε πως «πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω ένα λιτό, διακριτικό μνημείο εναρμονισμένο στον περιβάλλοντα χώρο, με μοναδικά υλικά το σίδερο και την πέτρα. Υλικά φορτισμένα με μνήμες. Υλικά απόλυτα συνυφασμένα με την ανθρώπινη εξέλιξη. Υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ως αφετηρία για την δημιουργία μιας βάσης, κολώνας με σχήμα οβελίσκου. Ο οβελίσκος, συναντάται σε διάφορους πολιτισμούς μέσα στο πέρασμα των αιώνων, ως σύμβολο σταθερότητας και αφετηρίας, ανάτασης και αναγέννησης.

Κατασκευασμένος από μεταλλικό πλέγμα μέσα στο οποίο είναι τοποθετημένες πέτρες στην τελική του μορφή, θυμίζει τα σαρζανέτια τα οποία χρησιμοποιούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης για την συγκράτηση του νερού των ποταμών με σκοπό τη γονιμότητα και την αειφορία της γης. Τα σαρζανέτια βοήθησαν στην ανάπτυξη της σηροτροφίας δίνοντας την ευκαιρία στους ντόπιους να καλλιεργήσουν μουριές (η τροφή του μεταξοσκώληκα) για την παραγωγή του μεταξιού. Στην κορυφή του οβελίσκου το μεταλλικό πλέγμα μεταμορφώνεται σε δύο φτερά, ως σύμβολο ελευθερίας, αποδέσμευσης, ανεξαρτησίας και ειρήνης. Στη βάση του οβελίσκου μία μεταλλική φόρμα, παραπέμπει σε πλώρη καραβιού, το μέσο με το οποίο ήρθαν οι πρόσφυγες στον νέο τους τόπο.

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από πλευράς μου τον δήμαρχο Θέρμης κ. Θ. Παπαδόπουλο, τους αντιδημάρχους κ. Σπύρο Γαντά και κ. Βασίλειο Μουστάκα, τον προϊστάμενο πράσινου κ. Γιάννη Παύλου για την συμβολή τους και κυρίως για την άριστη συνεργασία. Να ευχαριστήσω την αγαπητή Μαρία Καμπουριδου και τα μέλη του Συλλόγου Μανδριτσιωτων Θρακιωτών Θέρμης για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους.

Τέλος να ευχαριστήσω από καρδίας τους αγαπημένους μου συνεργάτες, τους νέους μας γλύπτες Κωνσταντίνο Νικολακάκη απόφοιτο του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Α.Π.Θ και τον αδελφό του Δημήτρη, φοιτητή του Εργαστήριου μας καθώς και τον πατέρα τους Τάσο που με τόσο ζήλο και επιμονή, εργάστηκαν για την υλοποίηση της μεταλλικής κατασκευής και την αποπεράτωση και του μνημείου μας. Ήταν μια πραγματικά εξαίρετη συνεργασία».

Στα ιστορικά δεδομένα του διωγμού των Θρακιωτών αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια η φιλόλογος Ιστορικός Βασιλική Τσακόγλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Τα αποκαλυπτήρια Μνημείου πραγματοποίησαν η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Καμπουρίδου και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου και Φάνης Παπάς, οι αντιπεριφερειάρχες Μελίνα Δερμεντζοπούλου και Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών  Σίμος Δανιηλίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαγδαληνή Φιλιππιάδου και Χρήστος Παπαστεργίου, οι αντιδήμαρχοι Απόστολος Τσολάκης, Σπύρος Γαντάς, Στέλιος Γκιζάρης, Στέλιος Αποστόλου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Φανή Χατζηδημητρίου, ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου, η Επικεφαλής της Παρέμβασης Πολιτών – δημοτική Σύμβουλος Άννα Τσιφτελίδου   καθώς και άλλοι δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο