Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Θέρμης το μνημόσυνο στη μνήμη όσων Θρακιωτών έχασαν τη ζωή τους το “Μαύρο Πάσχα” των Θρακών, στις 6 Απριλίου 1914, όταν οι Τούρκοι άρχισαν τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων και την εκδίωξη τους από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης. Το μνημόσυνο έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Θρακιωτών Μανδριτσιωτών Θέρμης. Ακολούθησε ομιλία της φιλολόγου Δήμητρας Παλακίδου η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό του διωγμού των Θρακιωτών.
Όπως ανέφερε η κ. Παλακίδου «οι Θρακιώτες σε μία συνεχή εξαντλητική πορεία μετά το διωγμό τους είχαν κατακλύσει τους δρόμους που οδηγούσαν προς τη Μακεδονία, διαβαίνοντας τον ποταμό Έβρο από την Αδριανούπολη. Ένα ποτάμι ανθρώπων σιωπηλών που έκαναν το δάκρυ τους δύναμη κι εγκαταστάθηκαν και επιβίωσαν, πάλεψαν με τα χώματα, τους καιρούς αλλά και τους ανθρώπους. Αυτός είναι ο Ελληνισμός της Ανατολικής Θράκης, που δεν πρόκειται να ξεχάσει, διότι η αμνησία αποτελεί ύβρη για τα θύματα του μαύρου Πάσχα».
H 6η Απριλίου του 1914 ήταν η ημέρα που οι Νεότουρκοι επέλεξαν για να εκδιώξουν τους Έλληνες πολλών χωριών της επαρχίας Aρκαδιουπόλεως και της Bιζύης, αλλά και άλλων θρακικών περιοχών. Ήταν Kυριακή του Πάσχα, αυτού που στη μνήμη των Θρακιωτών έμεινε ως «το Mαύρο Πάσχα». Η 6η Απριλίου σηματοδότησε την απαρχή των συστηματικών διώξεων σε βάρος του Θρακικού Ελληνισμού από τους Τούρκους. Την περίοδο 1913-1918, 233.000 Ανατολικοθρακιώτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες και να καταφύγουν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Άλλοι 100.000 οδηγήθηκαν στη Μικρά Ασία σε καταναγκαστικά έργα, από τους οποίους επέστρεψαν στις εστίες τους, ζωντανά φαντάσματα, με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, μόνο 35.000-36.000 περίπου. Οι υπόλοιποι πέθαναν στη Μ. Ασία από τις αγγαρείες, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό. Κορύφωση των διωγμών σε βάρος του Ελληνικού στοιχείου υπήρξε το Μαύρο Πάσχα του 1914. Τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκλεισε τα σχολεία και τις εκκλησίες, κήρυξε γενικό πένθος και την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία εν διωγμώ, υψώνοντας παράλληλα φωνή έντονης διαμαρτυρίας προς την υψηλή Πύλη και τις πρεσβευτικές αρχές των Μεγάλων Δυνάμεων.
Η απόφαση για την καθιέρωση σε πανελλήνια κλίμακα της 6ης Απριλίου ως «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού» εγκρίθηκε με σχετικό ψήφισμα στο ‘‘7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών’’ που διεξήχθη στο Διδυμότειχο τον Ιούνιο του 2006. Η εκδήλωση στη Θέρμη ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Θρακιωτών στο Άλσος του Αγίου Τρύφωνα.