Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Τροποποίηση της υπ΄αριθμ. 751310 (32277)/25-10-2024 Απόφασης λήψης μέτρων στη μολυσμένη από Ευλογιά των Προβάτων Μ.Ε. Θεσσαλονίκης»
Α. ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ ΖΩΝΩΝ
Κατόπιν επιβεβαίωσης εστίας Ευλογιάς των προβάτων σε εκμετάλλευση προβάτων στην περιοχή Βρασνών του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης, οριοθετούνται :
α) Ζώνη Προστασίας ελάχιστης ακτίνας 3 km γύρω από τη θετική εκμετάλλευση, η οποία περιλαμβάνει τα Δημοτικά/Κοινοτικά Διαμερίσματα: Βρασνών, Νέων Βρασνών, Παραλία Βρασνών,Σταυρού και
β) Ζώνη Επιτήρησης ελάχιστης ακτίνας 10 km γύρω από τη θετική εκμετάλλευση, η οποία περιλαμβάνει τα Δημοτικά/Κοινοτικά Διαμερίσματα και τους οικισμούς: Αρέθουσας, Ασπροβάλτας, Βαμβακιάς, Μικρής Βόλβης, Ρεντίνας, Μοδίου, Άνω Σταυρού, Μηλιών, Ριβιέρας, Σερραϊκής Ακτής.
Β. ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
Στις Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης πραγματοποιούνται το συντομότερο δυνατό επισκέψεις από επίσημους κτηνιάτρους στο σύνολο των εκμεταλλεύσεων, με προτεραιότητα σε αυτές πουβρίσκονται στη Ζώνη Προστασίας, κατά τις οποίες διενεργούνται :
α) απογραφή του ζωικού κεφαλαίου,
β) κλινική εξέταση όλων των προβάτων ή/και αιγοειδών,
γ) συλλογή δειγμάτων για εργαστηριακή εξέταση αν απαιτείται,
δ) επαλήθευση της τήρησης των μέτρων βιοπροφύλαξης στις εκτροφές (περίφραξη,απολυμάνσεις τροχών οχημάτων και υποδημάτων στις εισόδους, εξόδους των εκμεταλλεύσεων,απολυμάνσεις υλικώνκαι εξοπλισμού, τήρηση αρχείου επισκεπτών, χρήση προστατευτικής ένδυσης-υπόδησης),
ε) επαλήθευση της τήρησης των απαγορεύσεων μετακίνησης αιγοπροβάτων και την ορθής διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων στην εκμετάλλευση,
στ) διεξαγωγή λεπτομερούς έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν επιδημιολογικά συνδεόμενων εγκαταστάσεων.
Γ) ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
1. Απαγορεύεται η έξοδος από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης ζωντανών αιγοπροβάτων και μη εδώδιμων προϊόντων αυτών.
2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων σε όλη την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
3. Κατά τα λοιπά σε ότι αφορά τις μετακινήσεις προβάτων και αιγών ισχύει η υπ΄αριθμ.4402/323361/23-10-2024 Απόφαση του ΥΠΠΑΤ, μέχρι νεοτέρας.
Δ) ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΩΠΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΩΝ
Σύμφωνα με τον Kατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό 2020/687 της Επιτροπής, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, απαγορεύονται οι μετακινήσεις νωπού γάλακτος και πρωτογάλακτος που προέρχονται από ζώα από εκτροφές που βρίσκονται στην απαγορευμένη ζώνη.
Ωστόσο, στα άρθρα 33 και 49 του εν λόγω Κανονισμού αναφέρονται οι ειδικοί όροι για την έγκριση μετακινήσεων νωπού γάλακτος που προέρχεται από εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας και τη ζώνη επιτήρησης, αντίστοιχα. Το νωπό γάλα μπορεί να μετακινηθεί σε εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος για να υποβληθεί στην επεξεργασία μετριασμού του κινδύνου που καθορίζεται στο παράρτημα VII του Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού 2020/687.
Η μετακίνηση νωπού γάλακτος από την εκτροφή προέλευσης στην εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε κλειστούς περιέκτες και η εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη και πρέπει να λειτουργεί υπό την επιτήρηση επίσημων κτηνιάτρων.
Για την αποτροπή μετάδοσης και εξάπλωσης της νόσου ορίζονται τα παρακάτω μέτρα:
1. Τα οχήματα που παραλαμβάνουν γάλα από εκμεταλλεύσεις της απαγορευμένης ζώνης δεν πρέπει να παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.
2. Ειδικότερα, ισχύουν τα παρακάτω:
2.1. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης τα οποία κινούνται αποκλειστικά σε αυτές τις ζώνες και τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη και από ελεύθερες περιοχές. Τα εν λόγω οχήματα πρέπει να παραλαμβάνουν πρώτα από τη ζώνη επιτήρησης και μετά από τη ζώνη προστασίας.
2.2. Θα πρέπει να υπάρχουν οχήματα αποκλειστικής χρήσης στην περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη τα οποία δεν παραλαμβάνουν γάλα από ελεύθερες περιοχές.
2.3. Πριν από κάθε είσοδο και έξοδο από εκμεταλλεύσεις επιβάλλεται να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος.
2.4. Πρέπει να καταγράφεται η ημερομηνία και ώρα παραλαβής γάλακτος από κάθε εκτροφή.
2.5. Ο οδηγός του μέσου παραλαβής και μεταφοράς του γάλακτος απαγορεύεται να μετακινείται άσκοπα εντός της εκτροφής και να έρχεται σε άμεση επαφή με ζώα ή
ζωοτροφές, αλλά θα πρέπει να παραμένει αυστηρά στο διακριτό χώρο της παράδοσης του γάλακτος.
2.6. Μετά την τελευταία παραλαβή διενεργείται προσεκτικός καθαρισμός και απολύμανση του οχήματος από τον οδηγό και στη συνέχεια, το όχημα δεν κάνει καμία ενδιάμεση στάση για παραλαβή σε άλλη προβατοτροφική εκμετάλλευση παρά κατευθύνεται προς την εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος, στην οποία διενεργείται εκ νέου καθαρισμός και απολύμανση (εσωτερικός CIP και εξωτερικός).
2.7. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα γαντιών μιας χρήσης, ποδοναρίων και φόρμες μιας χρήσης, για άμεση χρήση από τον οδηγό.
2.8. Όταν ο οδηγός φτάνει σε μια εκμετάλλευση πρέπει να φορέσει τη φόρμα, τα ποδονάρια και τα γάντια και κατά την αποχώρηση να τα ψεκάσει με απολυμαντικό, να τα βγάλει και να τα αφήσει στην εκτροφή για καταστροφή.
3. Όλα τα οχήματα που παραλαμβάνουν νωπό γάλα πρέπει να φέρουν κινητό εξοπλισμό ικανού μεγέθους (τουλάχιστον 15lt) για να απολυμανθεί επαρκώς το όχημα πριν από την είσοδο και μετά την έξοδο από τις εκμεταλλεύσεις. Στα οχήματα πρέπει να υπάρχει αρκετή ποσότητα κατάλληλου απολυμαντικού.
4. Τα οχήματα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται επιμελώς τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά πριν πραγματοποιήσουν το επόμενο δρομολόγιο.
5. Η εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος τηρεί αρχείο με τα οχήματα που κινούνται σε κάθε ζώνη και την ιχνηλασιμότητα του γάλακτος που παραλαμβάνει.
Στo πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας για την πρόληψη και τον έλεγχο ορισμένων καταγεγραμμένων νόσων (Κανονισμός 2020/687 Παράρτημα VII, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει), ο μετριασμός του κινδύνου από το γάλα από την απαγορευμένη ζώνη για την ευλογιά είναι η παστερίωση που συνίσταται σε μία μόνο θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα τουλάχιστον ισοδύναμο του αποτελέσματος που επιτυγχάνεται με την εφαρμογή 72 °C επί 15 δευτερόλεπτα. H εγκατάσταση μεταποίησης πρέπει να βρίσκεται στην ίδια απαγορευμένη ζώνη ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην απαγορευμένη ζώνη και πρέπει να λειτουργεί υπό την επιτήρηση επίσημων
κτηνιάτρων.
E. ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ
Όσον αφορά τη διακίνηση των ζωοτροφών από τις επιχειρήσεις ζωοτροφών που έχουν τις εγκαταστάσεις τους εντός των ζωνών προστασίας / επιτήρησης σημειώνονται τα ακόλουθα:
1. Καμία επιχείρηση δεν δύναται να διακινήσει τις παραγόμενες στις εγκαταστάσεις της ζωοτροφές, εφόσον οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας / επιτήρησης χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει άδεια από την αρμόδια αρχή (Επόπτης Κυκλοφορία Ζωοτροφών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ή του Τμήματος Αγροτικής Aνάπτυξης & Ελέγχων,κατά περίπτωση).
2. Άδεια διακίνησης δύνανται να χορηγείται από τον αρμόδιο επόπτη κυκλοφορίας ζωοτροφών εφόσον διασφαλίζεται ότι οι ζωοτροφές φυτικής προέλευσης και το άχυρο που έχουν παραχθεί εντός της ζώνης προστασίας / επιτήρησης:
α) έχουν παραχθεί σε τοποθεσίες όπου δεν διατηρούνται αιγοπρόβατα,
β) έχουν παραχθεί σε εγκαταστάσεις μεταποίησης ζωοτροφών όπου δεν διατηρούνται αιγοπρόβατα και η φυτική πρώτη ύλη προέρχεται:
i) από τοποθεσίες που αναφέρονται στο στοιχείο α) ή ii) από περιοχές εκτός της ζώνης προστασίας, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας / από περιοχές εκτός της ζώνης επιτήρησης, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης
γ) προορίζονται για χρήση εντός της ζώνης προστασίας, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας / προορίζονται για χρήση εντός της ζώνης επιτήρησης, για εγκαταστάσεις που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης.
3. Οι κατά περίπτωση αρμόδιοι Eπόπτες Κυκλοφορίας Ζωοτροφών:
α) ενημερώνουν σχετικά με τα ανωτέρω τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών,
β) προβαίνουν σε συνεχείς ελέγχους για την εφαρμογή και την τήρηση των ως άνω αναφερόμενων,
γ) ενημερώνουν διαρκώς τη Δ/νση Ζωοτροφών & Βοσκήσιμων Γαιών για τις τυχόν δοθείσες από μέρους τους εγκρίσεις διακίνησης ζωοτροφών (αποστολέας, παραλήπτης, είδος ζωοτροφής και ποσότητα) καθώς και για κάθε σχετικό ζήτημα.
Την εφαρμογή της απόφασης αυτής αναθέτουμε στις οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές, Δημοτικές και τις Κοινοτικές Αρχές. Η μη τήρηση των όρων της παρούσας έχει σα συνέπεια την επιβολή των κυρώσεων του άρθρου 20 της με αριθμ. 1747/386028/2023 Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του Π.Δ. 138/1995 Α΄ 88» (ΦΕΚ Β΄ 7121). Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι την τροποποίηση ή / και ανάκλησής της.