Η ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας αναφορικά με το πλαίσιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη διάρθρωση και τη λειτουργία της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και τη Σουηδία ήταν ο σκοπός της επίσκεψης αιρετών και στελεχών της διαδημοτικής σύμπραξης SYDVATTEN στο δήμο Θέρμης.
Η αποστολή από τη Σουηδία επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΥΑΘ και της ΔΕΥΑ Θέρμης και παρουσίασε στα στελέχη τους τη συγκρότηση και το πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών ή διαδημοτικών επιχειρήσεων διαχείρισης υδάτινων πόρων στη Σουηδία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μάλμε.
Σύμφωνα με τον Jorgen Johansson, διευθυντή της διαδημοτικής εταιρείας διαχείρισης υδάτινων πόρων και παροχής νερού SYDVATTEN, η εταιρεία διαχειρίζεται το δίκτυο και παρέχει πόσιμο νερό σε 16 δήμους – μετόχους με συνολικό πληθυσμό 900.000 κατοίκους. Η διαδημοτική εταιρεία διαθέτει τρεις λίμνες – ταμιευτήρες, δύο εργοστάσια επεξεργασίας νερού και διοχετεύεται στους δήμου μέσω ενός πέτρινου υπόγειο αγωγού και του περιφερειακού δικτύου ύδρευσης. Τη διαχείριση υδάτινων πόρων πλαισιώνουν άλλες δύο, επίσης διαδημοτικές, συμπράξεις διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης ανεβάζοντας τον αριθμό των εξυπηρετούμενων δήμων σε 18.
Τα οφέλη από τη διαδημοτική αυτή συνεργασία για το νερό, σύμφωνα με το Μανώλη Μορφιαδάκη, πρόεδρο της SYDVATTEN είναι πολλαπλά ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια και την επάρκεια, την οικονομία, τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, την τεχνογνωσία και των ευκαιριών για τη δημιουργία νέων και υψηλότερων αξιών για τους πολίτες.
Η δραστηριότητα της SYDVATTEN δεν αφορά μόνο τη διαχείριση και την παροχή νερού, αλλά και την ενημέρωση του κοινού και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών στην αξία και την ορθή χρήση των υδάτινων πόρων αφού πάνω από 100 σχολεία και 30.000 παιδιά συμμετέχουν στα προγράμματά της.
Σύμφωνα, με τον ίδιο η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Σουηδία και οι αρμοδιότητές της είναι θεσμοθετημένες από το 1862. Σήμερα η Τ.Α. πρώτου βαθμού αριθμεί 290 δήμους που στην αρμοδιότητά τους περιλαμβάνεται η φορολογία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και η υγεία, η φροντίδα των υπερηλίκων, οι δημόσιες μεταφορές και ο οδικός κώδικας, ο αστικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός και ανάπτυξη, η πολιτική προστασία καθώς και η διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ωστόσο, η επίσκεψη αυτή δεν είναι η πρώτη, καθώς οι στενές σχέσεις συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών με το Δήμο Θέρμης έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Όπως, άλλωστε, ανέφερε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος η παρουσία τους πέρυσι τον Μάιο στο Δήμο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Δήμου Θέρμης και της ΠΕΔ και η εμπειρία τους έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. «Η άποψη και η εμπειρία τους σχετικά με το μοντέλο διαχείρισης του νερού ως κοινωνικό αγαθό από τους δήμους ήταν ένας από τους παράγοντες που επηρέασαν τη στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την αρνητική θέση της στην πώληση της ΕΥΑΘ» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.