Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

meimarakisΟ αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας κατέθεσε αυτούσια την πρόταση-διεκδίκηση της ΠΕΔ-ΚΜ, ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων
Αντίστροφη μέτρηση από σήμερα για το φλέγον ζήτημα των δήμων της χώρας, το οποίο έχει σχέση με την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων με μακροχρόνια μίσθωση. Με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της Βουλής, και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική, Γιάννης Δριβελέγκας (1501/187/24.6.14), το θέμα πήρε την άγουσα προς συζήτηση στο πρώτο θερινό τμήμα.
Όπως μας ανέφερε ο κ.Δριβελέγκας, η τροπολογία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι η μοναδική μέχρι στιγμής, κατατέθηκε προκειμένου να συζητηθεί αύριο στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Ρυθμιστικό, και σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους δεν συζητηθεί, θα επανακατατεθεί για να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το Χωροταξικό.
Ο βουλευτής Χαλκιδικής, έχοντας και την έγκριση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατέθεσε αυτούσια την πρόταση τροπολογίας όπως τη διαμόρφωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς και πανεπιστημιακούς φορείς. «Πρόκειται για μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη πρόταση που δίνει οριστικά λύση σε ένα τεράστιο και ζωτικής σημασίας πρόβλημα των δήμων όλης της χώρας, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να αξιοποιούν αναπτυξιακά την ακίνητη περιουσία τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε επαχθείς λύσεις ξεπουλώντας τον πλούτο τους. Επανειλημμένα έχω επαινέσει την πρωτοβουλία των δημάρχων Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη και Θέρμης Θόδωρου Παπαδόπουλου για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν αγωνιζόμενοι για τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και οι οποίοι πραγματικά με έργα και πράξεις ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των δήμων. Η τροπολογία ανοίγει πλέον το δρόμο για αξιοποίηση των ακινήτων και την ανάπτυξη σε όλα τα μέτωπα, και όχι μόνο μέσω αθλητικών εγκαταστάσεων», δήλωσε ο κ.Δριβελέγκας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη. «Πρόκειται για πρώτη δικαίωση της καλά οργανωμένης και συντονισμένης προσπάθειας των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλο το προηγούμενο διάστημα κινηθήκαμε αθόρυβα, με μεθοδικότητα, υπευθυνότητα και σοβαρότητα για να προωθήσουμε λύση σε ένα σοβαρότατο θέμα που απασχολεί χρόνια το σύνολο των δήμων της χώρας. Στην προσπάθειά μας αυτή συναντήσαμε τους αρχηγούς των κομμάτων, τους αρμόδιους υπουργούς και το προεδρείο της Βουλής, εισπράττοντας μόνο θετικές αντιδράσεις, για να καταλήξουμε στην κατάθεση της τροπολογίας από τον κ.Δριβελέγκα, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά», δήλωσε ο κ.Δανιηλίδης.
Με αφορμή, δε, τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για άλλη παράλληλη τροπολογία που φέρεται να είχε κατατεθεί από άλλους βουλευτές και με διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που πρότειναν ομόφωνα τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ, ο κ.Δανιηλίδης τόνισε ότι «καλό είναι να μην αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τους δήμους χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους ανθρώπους των δήμων. Η πρόταση τροπολογία που δήθεν κατατέθηκε δεν έχει καμιά σχέση με το περιεχόμενο της δικής μας πρότασης και διεκδίκησης και δεν είναι τέτοια που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των δήμων».

Αγώνας δρόμου
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας αναδείχθηκε τελευταία με την επενδυτική πρόταση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και προπονητηρίου στη Θέρμη, επένδυση που τελικά ακυρώθηκε από τα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ούτε λίγο ούτε πολύ πρόκριναν τη λύση της πώλησης των εκτάσεων στους υποψήφιους επενδυτές.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη κινητικότητα των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ, που με επικεφαλής το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμου Δανιηλίδη και το δήμαρχο Θέρμης, και αντιπρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Θόδωρου Παπαδόπουλου, ανέλαβαν την πρωτοβουλία διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη συνολική επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει το σύνολο των δήμων της χώρας, οι οποίοι αδυνατούσαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τη δημοτική περιουσία και ήταν υποχρεωμένοι να οδηγηθούν σε επαχθείς λύσεις με το ξεπούλημά τους, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα μακροχρόνιας εκμίσθωσης.
Η πρόταση της τροπολογίας ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της ΠΕΔ-ΚΜ σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς και πανεπιστημιακούς φορείς, για να εγκριθεί στη συνέχεια ομόφωνα και από την ΚΕΔΕ. Αμέσως μετά άνοιξε ο κύκλος των επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους αρμόδιους υπουργούς, με τον Σ.Δανιηλίδη και τον Θ.Παπαδόπουλο να θέτουν επιτακτικά το θέμα της προώθησης της τροπολογίας.
Συγκεκριμένα η πρόταση της ΠΕΔ-ΚΜ, που κατατέθηκε αυτούσια από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Δριβελέγα, αναφέρει τα εξής:
«Η παράγραφος 8 του άρθρου 192 του ΚΔΚ (Ν. 3463/2006) αντικαθίσταται ως εξής: ‘‘8. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, επιτρέπεται η εκμίσθωση με δημοπρασία δημοτικών ακινήτων με μειωμένο μίσθωμα για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη, υπό τον όρο ότι ο μισθωτής θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος της δαπάνης ανακαίνισης ή ανακατασκευής του ακινήτου και θα προβεί σε τυχόν πρόσθετες παροχές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ειδικότερα στους όρους της διακήρυξης της δημοπρασίας. Επιτρέπεται, επίσης, η μακροχρόνια εκμίσθωση ακάλυπτης δημοτικής έκτασης, με σκοπό την δημιουργία εγκαταστάσεων (κτηριακών, κ.λπ.), για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (πλην τουριστικών, που διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2160/1993, όπως ισχύει) από τις προβλεπόμενες στο άρθρο 8 του Π.Δ. 23-2/6-3-1987, που προϋποθέτουν ουσιώδεις δαπάνες του μισθωτή, και για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση πάσης φύσεως υποστηρικτικών προς αυτές υπηρεσιών, καθώς και με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της πρωτογενούς παραγωγής, για διάρκεια μέχρι 50 χρόνια, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 610 του Α.Κ. Για την ανωτέρω σύμβαση ο οικείος ΟΤΑ απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή δικαίωμα Δημοσίου ή τρίτων, ενώ τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και υποθηκοφυλάκων για την σύμβαση και κάθε άλλη προς πραγμάτωση αυτής πράξη, με τα οποία επιβαρύνεται οι οικείος ΟΤΑ, περιορίζονται στο 10{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} αυτών. Κάθε κτήριο και κάθε άλλη μόνιμη εγκατάσταση που θα πραγματοποιηθεί επί του μισθίου σύμφωνα με την σύμβαση, περιέρχεται μετά την λύση ή την λήξη της σύμβασης στην κυριότητα του Δήμου χωρίς υποχρέωση και χωρίς δικαίωμα του μισθωτή να τα αφαιρέσει, εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρούσας παραγράφου’’».


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο