ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε την Κυριακή 30 Ιουνίου, η 203η επέτειος της Μάχης και του Ολοκαυτώματος των Βασιλικών, καθώς και η μνήμη των ηρώων οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους κατά την επανάσταση του 1821. Οι εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν στην πλατεία Χάνια των Βασιλικών, περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Μάχης και του Ολοκαυτώματος, κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ηρώων, χαιρετισμούς εκ μέρους των επισήμων, τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου, εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από την Ιστορικό Χρύσα Νασιούδη και εκφώνηση ποιήματος από το μαθητή της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Βασιλικών Αθανάσιο Παΐσιο Παπουτσάκη.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος κατά το σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης» για την ανάδειξη της σημασίας της Επανάστασης σε Μακεδονία και Χαλκιδική.

«Είναι ίσως ένας από τους λίγους φορείς που πασχίζει σε αυτή την κατεύθυνση και τους ευχαριστούμε θερμά και για την προσπάθειά τους και για τη συνεργασία τους μαζί μας. Είμαστε για μία ακόμη χρονιά εδώ στα Βασιλικά, νωρίτερα στην Αγία Αναστασία, για αντίστοιχες επετειακές εκδηλώσεις, για δύο λόγους: Πρώτα απ΄ όλα για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους Ήρωες της Επανάστασης στη Χαλκιδική και στα Βασιλικά, που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Και δεύτερον, για να ξαναθυμηθούμε οι παλαιότεροι και να μάθουν και οι νέες γενεές την ιστορία του τόπου μας. Διότι η συμβολή της Χαλκιδικής και των Βασιλικών στην Επανάσταση του 1821 είναι δυστυχώς η λιγότερο προβεβλημένη όσον αφορά την Ελληνική Επανάσταση. Μπορεί να μη στέφτηκε με επιτυχία και να πνίγηκε στο αίμα, όμως είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση των τουρκικών δυνάμεων για μήνες, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους συμπατριώτες μας στη Νότιο Ελλάδα να καταφέρουν να οργανωθούν και να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των κατακτητών ώστε να στεφθεί τελικά η Επανάσταση του Έθνους μας με επιτυχία. Εμείς θα είμαστε πάντα εδώ τέτοια μέρα για να θυμίζουμε αυτή τη σημαντική συμβολή της Μάχης των Βασιλικών και του Ολοκαυτώματος στις νεότερες γενιές».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε επίσης ότι «οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη των Βασιλικών φιλοξενούνται στο χώρο των παλαιών κοιμητηρίων λόγω των εργασιών ανάπλασης της πλατείας. Ωστόσο να πούμε πως το νέο μνημείο που φιλοτέχνησε ο καθηγητής Γιώργος Τσάρας έχει ήδη τοποθετηθεί στη νέα πλατεία των Βασιλικών, ενώ το παλιό μνημείο με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου μεταφέρθηκε σε αυτόν τον όμορφο χώρο που βρισκόμαστε σήμερα και που τον περιδιαβαίνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες και κυρίως οι μαθητές και οι μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που περνάνε καθημερινά από το σημείο αυτό με προορισμό τα σχολεία τους που βρίσκονται λίγο πιο κάτω. Να το βλέπουν και να θυμούνται την ιστορία αυτού του τόπου».

Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαγδαληνή Φιλιππιάδου τόνισε την τεράστια σημασία που είχε η Μάχη των Βασιλικών στην έκβαση της Επανάστασης του 1821. “Η σημασία που δίνουμε όλοι μας στη μεγάλη Μάχη των Βασιλικών νομίζω ότι είναι εμφανής από την παρουσία όλων των αρχών του τόπου κάθε χρόνο σε αυτές τις εκδηλώσεις Μνήμης. 203 χρόνια μετά, είμαστε εδώ όλοι σήμερα, στα Βασιλικά, στην ελεύθερη Ελλάδα και μπορούμε να δημιουργούμε ελεύθερα και να προχωράμε μπροστά χτίζοντας την Ελλάδα του αύριο. Είμαστε εδώ σήμερα και τιμούμε τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους με αυτοθυσία για να είμαστε όλοι ελεύθεροι και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα ότι εμείς οι Έλληνες ενωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο μας πετυχαίνουμε πάντα αυτό που πιστεύουμε και θεωρούμε ότι είναι δίκαιο”.

Η πρόεδρος της Κοινότητας Βασιλικών Όλγα Γιαννιού κατά το χαιρετισμό της αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα τονίζοντας ότι «τα Βασιλικά είναι ένας τόπος που ακολούθησε τη ροή της ένδοξης ελληνικής ιστορίας, έγινε πρωταγωνιστής μιας αιματοβαμμένης τραγωδίας και συνέβαλε τα μέγιστα στην ελευθερία του έθνους! Οι πρόγονοι μας δεν υπήρξαν αριθμητικά πολλοί, υπήρξαν όμως ενωμένοι! Σήμερα 203 χρόνια μετά, μας διδάσκουν την πίστη, την ανδρεία, την ενότητα, την ομοψυχία, την αγάπη για την Πατρίδα, την αγάπη για την Ελευθερία. Αθάνατοι!».

Στις εκδηλώσεις Πολιτισμού που ακολούθησαν συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του ΚΑΠΗ Βασιλικών, του ΛΑΧΟΣΥΒΑ και του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Λακκιάς.

Παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Απόστολος Τσολάκης και Βασίλης Μουστάκας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Παντελής Βογιατζής κ.ά.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο