ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις|

meleti fwto 2meleti fwto 1meleti fwto 3

Παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00, στο Κέντρο Πολιτισμού Ν.Ραιδεστού, η μελέτη που αφορά στον σχεδιασμό περιαστικού, αγροτικού και φυσικού τοπίου, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου του Διατμ/κού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχιτεκτονική Τοπίου» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών – Τμήμα Γεωπονίας, του ΑΠΘ, με στόχο τη διαμόρφωση μιας πρότασης αειφόρου ανάπτυξης.
Εργαλεία και σημεία αναφοράς του συγκεκριμένου εργαστηριακού μαθήματος υπήρξαν το τοπίο και το περιβάλλον του Δήμου Θέρμης στο σύνολο του, κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι που χαρακτηρίζουν το Δήμο Θέρμης καθώς και η πολιτισμική κληρονομιά και παράδοση του τόπου.
Η παρουσίαση αποτελούνταν από 3 συγκεκριμένα στάδια:
1. Την ανάλυση και αξιολόγηση του τοπίου του Δήμου Θέρμης
2. Τη διεξαγωγή συμπερασμάτων ανάλυσης για το σχεδιασμό και
3. Την τελική στρατηγική πρόταση της μελέτης.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της παρουσίασης ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσαλικίδης , υπεύθυνος του Προγράμματος τόνισε πως η συγκεκριμένη ομάδα των φοιτητών που προχώρησε στη συγκεκριμένη μελέτη, έλαβε υπόψη της το τοπίο του Δήμου Θέρμης με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας σύγχρονης στρατηγικής πρότασης αειφόρου ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε επίσης σε όλο το χρονικό διάστημα που διήρκεσε η έρευνα ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική υπήρξε η συνεργασία με τους εκπροσώπους, το προσωπικό και τις υπηρεσίες του Δήμου Θέρμης.
Όλα τα στοιχεία των τριών συγκεκριμένων σταδίων που προαναφέρθηκαν, σύμφωνα με τον Καθηγητή, αποτυπώθηκαν με τη μορφή χαρτών ώστε να είναι άμεσα κατανοητά και αξιοποιήσιμα.
«Η εν λόγω πρόταση, μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόλογο υπόβαθρο και πηγή έμπνευσης για τις Δημοτικές Αρχές, προς ένα νέο αειφόρο τρόπο σκέψης και ανάπτυξης του Δήμου Θέρμης», επεσήμανε χαρακτηριστικά κλείνοντας ο κ. Τσαλικίδης.
Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη έμφαση στη συγκεκριμένη μελέτη δόθηκε στους οικισμούς του Δήμου Θέρμης στο Βόρειο και το Νότιο τμήμα του Δήμου, το οποίο σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι μελετητές αποτελούν μία δική τους ιδιαίτερη ζώνη, στους οποίους και η συγκεκριμένη μελέτη επιχειρεί να δώσει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ρόλο μοχλού ανάπτυξης και ένδειξης επιτυχίας του όλου εγχειρήματος. Ειδικά για τους για τους ορεινούς οικισμούς προτάθηκε ένα συνδυασμός από διάφορα πάρκα, που θα ενδυναμώσουν αναπτυξιακά το Βόρειο τμήμα του Δήμου καθιστώντας τον πόλο έλξης για την περιοχή. Στη μελέτη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση της συνεταιριστικής δράσης που εντοπίζεται σε οικισμούς του Δήμου με τη δημιουργία πάρκου γευστικών απολαύσεων , που θα συνδυάζεται με το οικιστικό τοπίο του Δήμου, μέσω της δημιουργίας αντίστοιχου πάρκου.
Όπως σημειώθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης, ο συγκεκριμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός, αν και αποτελεί προϊόν εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής διαδικασίας, είναι σε μεγάλο βαθμό ένα υλοποιήσιμο σχέδιο το οποίο μπορεί να δώσει δυνατότητα αειφόρου ανάπτυξης , που είναι και το τελικό ζητούμενο για το Δήμο Θέρμης.
Με τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει επί του συγκεκριμένου σχεδίου ανάπτυξης , όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, μπορεί να δώσει η μελέτη ένα τελικό αναπτυξιακό σχέδιο κοινής αποδοχής, που θα βοηθήσει την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική συνείδηση των δημοτών, αφού κάθε δράση έχει ανταποδοτικά οφέλη για το σύνολο του Δήμου. Το μόνο που απαιτείται σε αυτή την κατεύθυνση και για την επίτευξη του τελικού στόχου, είναι η πιστή τήρηση των σχεδιαστικών επιλογών και η στενή παρακολούθηση τόσο από τις αρμόδιες αρχές όσο και από τους πολίτες.
«Για εμάς, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επιτυχία ενός τέτοιου σχεδίου ανάπτυξης, αφού οι ανάγκες για αειφορία αποτελεί απαίτηση για οποιοδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ καθημερινά εδραιώνεται στη συνείδηση της κοινωνίας, η οικολογική αντίληψη και ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.
Η κοινωνία μας σήμερα, μπορεί να ξεφύγει από τις αναστολές και τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και να κοιτάξει το μέλλον με πιο αισιόδοξη ματιά», συμπλήρωσαν καταλήγοντας στην παρουσίασή τους οι μελετητές φοιτητές.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο