ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Μέσα από το πρίσμα της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης έχει αναπτυχθεί συνεργασία με το Τμήμα Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου με σκοπό την γνωριμία τους με τη γλυπτική και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των φιλοξενούμενων παιδιών πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες επισκέψεις των παιδιών στα εργαστήρια του Τμήματος Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Η συνεργασία του κου Γιώργου Τσάρα, Υπεύθυνου Καθηγητή του Τμήματος Γλυπτικής και της υπεύθυνης εικαστικού της δομής του κ.δ.α.π.-μεα έδωσε συγκεκριμένη κατεύθυνση εκπαίδευσης (κατασκευή, απασχόληση, εκμάθηση) σε κάθε παιδί με βάση τις λειτουργικές δυνατότητές του.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προβλέπεται συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ., με σκοπό την κοινωνικοποίηση των παιδιών με κινητική και νοητική υστέρηση μέσω της γυμναστικής κάτω από την επίβλεψη ειδικών γυμναστών. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας με το Αθλητικό Κέντρο Θέρμης, αφορούν στο άθλημα BOCCIA το οποίο παίζεται τόσο από παιδιά με κινητική αναπηρία όσο και από παιδιά με νοητική υστέρηση. Τα παιδιά με κινητική αναπηρία προπονούνται κάθε Τρίτη 10:30-13:00 μμ ενώ τα περιπατητικά παιδιά κάθε Πέμπτη τις ίδιες ώρες. Επιπλέον, μία φορά το μήνα η ομάδα Bowling επισκέπτεται το PINCITY στα Κωνσταντινοπολίτικα.

 

Την πισίνα «Κορώνεια», ένα  σύγχρονο ομαδικό λουτήρα – χαμαμ στις εγκαταστάσεις των Λουτρών Λαγκαδά, επισκέπτονται από 17 Οκτωβρίου 2016 τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ μεΑ) «Αγκαλιά-ζω» του Δήμου Θέρμης. Κατόπιν επικοινωνίας με τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών Λαγκαδά ορίστηκε η τακτική εβδομαδιαία επίσκεψη  ομάδας  παιδιών, κατά τις πρωινές ώρες, υπό την επίβλεψη  του εκπαιδευτή – φυσιοθεραπευτή της δομής Γιώργου Μεραχτσάκη και βοηθητικού προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της λουτροθεραπείας ως υπηρεσία προς τα άτομα με αναπηρία που φιλοξενούνται στη δομή, έγινε στο πλαίσιο των ωφελειών που προέρχονται από τη συγκεκριμένη θεραπεία, όπως η αύξηση της νευρομυϊκής απόκρισης, πιο εύκολη κίνηση, διάταση αγγείων λόγω θερμότητας και ανακούφιση από τον πόνο και συνακόλουθα τη δημιουργία αισθήματος εφορίας κλπ. Ταυτόχρονα οι ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών που περιέχουν διαλυμένα στερεά συστατικά (π.χ. νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο) και αέρια στοιχεία (οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο) τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό συμβάλλουν στη σωματική υγεία και ευεξία.

Υλοποίηση κατασκηνωτικού προγράμματος

Στα πλαίσια της άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Θέρμης το ΝΠΔΔ υλοποιεί κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Αγκαλιά-ζω» και συγκεκριμένα για τη διαμονή ατόμων με αναπηρίες, επί δεκαπέντε ημέρες (14 διανυκτερεύσεις). Η κατασκήνωση που επιλέγεται είναι πιστοποιημένη για ΑΜΕΑ από αρμόδιους φορείς και το πρόγραμμα είναι ειδικά μελετημένο και προσαρμοσμένο για άτομα με αναπηρίες και διαμορφωμένο βάσει των αναγκών, επιθυμιών, ικανοτήτων και ηλικιών των ΑμεΑ.

Ο λαχανόκηπος του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

Στα πλαίσια της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία ΚΔΑΠ μεΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ», ο Δήμος Θέρμης παραχώρησε στα φιλοξενούμενα παιδιά της δομής μια μικρή αλλά άμεσα προσβάσιμη και λειτουργική έκταση στο Δημοτικό Λαχανόκηπο. Οι επισκέψεις στο δημοτικό λαχανόκηπο πραγματοποιούνταν κάθε Τρίτη και τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση των εθελοντών και του εκπαιδευτικού προσωπικού της δομής, επιμελήθηκαν τα δικά τους λαχανικά.

Θεραπευτική εκπαιδευτική ιππασία

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 1η επίσκεψη παιδιών του ΚΔΑΠμεΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ» στον Ιππικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό μία σειρά από συνεδρίες για το 2017, που σκοπό έχουν να φέρουν τα άτομα με αναπηρία της δομής σε επαφή με το άλογο με σκοπό την ευχαρίστηση, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση & βελτίωση των ικανοτήτων τους μέσα από την άσκηση. Τα παιδιά του ΚΔΑΠ έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για τα άλογα και ήρθαν πολύ γρήγορα σε επαφή μαζί τους. Τάισαν, χάιδεψαν, περιποιήθηκαν και ανέβηκαν στα άλογα δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη και οικειότητα μαζί τους. Επιβεβαιώθηκε έτσι για ακόμα μία φορά ότι η ιππασία και η επαφή με αυτό το ζώο δρα θεραπευτικά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχολογία όλων μας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Ιππικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος ορίστηκαν ημέρες και ώρες για τις συνεδρίες διαφορετικών ομάδων παιδιών, με σκοπό όλοι να αποκτήσουν τα οφέλη της επαφής με το άλογο. Ευχαριστούμε πολύ όλη την ομάδα του Ιππικού Ομίλου και ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να έχει διάρκεια στο χρόνο.

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο