Ο  Άγιος Αντώνιος βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Κάλαυρος κοντά στα σύνορα των νομών Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης όπου και ανήκει διοικητικά. Στην Τοπική Κοινότητα του Αγίου Αντωνίου ανήκει και ο οικισμός του Μονοπηγάδου. Η περιοχή κατοικείται ήδη από την εποχή του Χαλκού.

Έχει έκταση 261,5 στρέμματα και απέχει από τη θάλασσα, τον μείζονα Θερμαϊκό, 12 περίπου χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες φτάνουν τους 600 και προέρχονται κατά 70% από Πόντιους, 25% Σαρακατσάνους και 5% από Θρακιώτες.

Στον Αγ. Αντώνιο και το Μονοπήγαδο λειτουργούν αγροτουριστικές μονάδες παρασκευής παραδοσιακών ποντιακών και όχι μόνο προϊόντων, όπως ζυμαρικά, πίτες και γλυκίσματα. Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων του Αγ. Αντωνίου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Ν. Θεσσαλονίκης.

Ο συνεταιρισμός παράγει χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας με συνταγές που αντανακλούν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου. Περέκ με χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα, συρόν, ιβριστό, μακαρίνα (ποντιακά προϊόντα), χυλοπίτες, τραχανά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα εποχής χωρίς καθόλου συντηρητικά.

Στο ωραιότερο σημείο του χωριού, με θέα τον Όλυμπο, μπορείτε να ανακαλύψετε τα χρώματα κάθε εποχής απολαμβάνοντας καφέ στη χόβολή, γλυκό του κουταλιού γεμάτο αρώματα, πίτα με αυθεντική συνταγή ή γαλακτομπούρεκο, περέκ, πίτες, ραβανί … γεύσεις και μυρουδιές ξεχασμένες αναβιώνουν και προσφέρονται σε σας, στα παιδιά και την παρέα σας, ενώ απολαμβάνετε την ηρεμία που προσφέρει η άπλετη θέα και το φυσικό περιβάλλον. Το καφεγλυκοπωλείο, μόλις 35 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην είσοδο του χωριού Άγιος Αντώνιος.

Μονοπήγαδο

Το Μονοπήγαδο είναι ένας όμορφος παραδοσιακός οικισμός, στον περιφερειακό άξονα Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, όπου μπορεί ο επισκέπτης να δραπετεύσει από το καθημερινό αστικό περιβάλλον και ν’ απολαύσει την ομορφιά της φύσης σε συνδυασμό με μία βόλτα στο παρελθόν μας. Ο οικισμός του Μονοπήγαδου ένας αμιγώς ποντιακός οικισμός, του οποίου οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER II, επιδοτήθηκε η ανακατασκευή υφιστάμενου δημόσιου κτιρίου ώστε αυτό να μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο και να στεγάσει εκθέματα της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποτέλεσμα της δράσης είναι η δημιουργία ενός όμορφου λαογραφικού μουσείου που επαναξιοποίησε το παλιό σχολείο του χωριού, ένα πέτρινο κτίριο του 1930.
Στους χώρους του μουσείου, ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί στον κόσμο του χθες, θα δεί από κοντά πως ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες, θα μάθει σχεδόν κάθε λεπτομέρεια για την πολιτιστική κληρονομιά των Ποντίων.
Τα εκθέματα που μπορεί να θαυμάσει, είναι:
• Παραδοσιακά εργαλεία γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής
• Οικιακά σκεύη
• Παραδοσιακές στολές
• Υφαντά
• Παραδοσιακά μουσικά όργανα
• Διάφορα άλλα μικροαντικείμενα
Κατά καιρούς, στο μουσείο παρουσιάζονται διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα  (εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.ά.). Στην αυλή του μουσείου, βρίσκεται το ηρώο του Ακρίτα, μνημείο τιμής για τον ποντιακό πληθυσμό. Κάθε χρόνο, στην επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις 19 Μαΐου, γίνονται διάφορες εκδηλώσεις μνήμης. Η επένδυση έχει ενταχθεί στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας για τις επιχειρήσεις αγροτικού τουρισμού στο Ν. Θεσσαλονίκης ενώ συμμετέχει και στο Δίκτυο Επιχειρήσεων Αγροτουρισμού Θεσσαλονίκης με το διακριτικό τίτλο «Λαογραφικό μουσείο Μονοπήγαδου».

Στο Μονοπήγαδο υπάρχει επίσης το αγροτουριστικό συγκρότημα με την ονομασία “ΠΕΡΕΚ “Γυναικών Παραδοσιακές Γεύσεις” στο οποίο υπάρχει εργαστήριο που παράγεται προζυμένιο ψωμί και αρτοσκευάσματα ψημένα στον ξυλόφουρνο, χειροποίητες πίτες και ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κ.α. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις από τον Πόντο και την υπόλοιπη Ελλάδα, αίθουσα εικαστικών και χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών αλλά και χώρος κοινωνικών εκδηλώσεων.

Τηλ. και φαξ Κοινότητας Αγ.Αντωνίου: 23960 41511 

Αφήστε μια απάντηση

Μετάβαση στο περιεχόμενο