ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

pasxalino kalathi prwthΑπό 19 Απριλίου 2018 τίθεται σε εφαρμογή η υποχρεωτική αναγραφή για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας άμελξης του γάλακτος και η υποχρεωτική αναγραφή στις ταμειακές μηχανές των χώρων πώλησης κρέατος. Ειδικότερα, σχετικά με την υποχρεωτική αναγραφή για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας άμελξης του γάλακτος, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά 19 Απριλίου, η ΚΥΑ που ρυθμίζει τη διαδικασία αναγραφής στο γάλα βρίσκεται προς υπογραφή. Το εξάμηνο δε προσαρμογής που δόθηκε για την εφαρμογή του νόμου κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νόμου.
Παράλληλα εδώ και μία εβδομάδα και μέχρι το Πάσχα, όλες οι υπηρεσίες ελέγχου βρίσκονται σε αυξημένη κινητικότητα, ελέγχοντας τη διακίνηση προϊόντων σε όλα τα στάδια, από τις πύλες εισόδου, τους τόπους παραγωγής, μέχρι τους χώρους πώλησης, Οι έλεγχοι ειδικά στα αμνοερίφια είναι ολοκληρωτικοί, δηλαδή όλες οι εισαγωγές από την αρχή της χρονιάς μέχρι την ημέρα έναρξης εφαρμογής της υποχρεωτικής αναγραφής στις ταμειακές μηχανές των χώρων πώλησης κρέατος, δηλαδή μέχρι τις 19 Απριλίου 2018, θα ελεγχθούν στο σύνολό τους.

Ειδικότερα οι έλεγχοι της αγοράς τροφίμων αυτή την περίοδο γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τους οργανισμούς που εποπτεύει, όπως είναι ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ σε όλη τη χώρα, στα σημεία διακίνησης και εμπορίας κάθε είδους τροφίμων (ιχθυόσκαλες, σφαγεία, σημεία εισόδου ζώων και τροφίμων στη χώρα, καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, χονδρεμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές, στα ωοσκοπικά κέντρα, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και σε επίκαιρα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, διόδια, λιμάνια κλπ, είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Ανάπτυξης, ΣΔΟΕ, Νομαρχιακές υπηρεσίες, ΣΥΚΑΠ δηλαδή το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ) και αποσκοπούν στην αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών, στην προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και στη διασφάλιση της υγιεινής υπόστασης των τροφίμων. Ελέγχετε δηλαδή η διακίνηση σε όλα τα στάδια, από τις πύλες εισόδου, τους τόπους παραγωγής, μέχρι τους χώρους πώλησης, προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές και το δημόσιο συμφέρον. Όπως είναι γνωστό σε μία προσπάθεια αποφυγής των ελληνοποιήσεων, ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 ψηφίστηκε ο νόμος 4492/17, που περιλαμβάνει δύο σημαντικές ρυθμίσεις για τον αγρότη.

amnoerifia 2Η πρώτη, αφορά την υποχρεωτική αναγραφή για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας άμελξης του γάλακτος και για το κρέας στα κρεοπωλεία της χώρας προέλευσης που η εφαρμογή τους ξεκινά στις 19/04/2018. Η ΚΥΑ που ρυθμίζει τη διαδικασία αναγραφής στο κρέας έχει υπογραφεί, ενώ η Υπουργική Απόφαση για το γάλα βρίσκεται προς υπογραφή. Αξίζει να σημειωθεί πως οι διασταυρωτικοί έλεγχοι με το κλείσιμο των ισοζυγίων εισαγόμενων και εγχώριων αρνιών έχουν ήδη επιφέρει καίρια πλήγματα στις ελληνοποιήσεις και έχουν υπάρξει παραβάσεις που παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Εδώ και μία εβδομάδα και μέχρι το Πάσχα, όλες οι υπηρεσίες ελέγχου του αρμόδιου υπουργείου βρίσκονται σε αυξημένη κινητικότητα.Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και δεσμεύτηκαν σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Κεντρικής Ελλάδας, το Σάββατο 31/03/2018, 2.000 αρνιά ελληνικής εκτροφής, χωρίς ενώτια και τα οποία επρόκειτο να σφαγούν.

sykwtariaΈπειτα από ενέργειες των κτηνιατρικών υπηρεσιών, η οικονομική αστυνομία θα κάνει περαιτέρω έλεγχο και οι έλεγχοι ειδικά στα αμνοερίφια θα είναι ολοκληρωτικοί, δηλαδή όλες οι εισαγωγές από την αρχή της χρονιάς μέχρι την ημέρα έναρξης εφαρμογής της υποχρεωτικής αναγραφής στις ταμειακές μηχανές των χώρων πώλησης κρέατος, δηλαδή 19/04/2018, θα ελεγχθούν στο σύνολό τους.
Η δεύτερη ρύθμιση αφορά στην καθιέρωση των πληρωμών στις 60 ημέρες για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, που θα εφαρμοστεί από 1 Ιουλίου 2018, οι έλεγχοι των οποίων αφορούν και τα οπωρολαχανικά, όπου τις 3 τελευταίες εβδομάδες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έλεγξαν σε 30 πόλεις, 1.200 επιχειρήσεις λιανικής, χονδρικής οπωροκηπευτικών και έχουν ληφθεί δείγματα για αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές δημότες μας:
• Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς
• Να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προσθήκες
• Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα και έχει ταυτόχρονα και σφραγίδα μπλέ που αναφέρει ΕΛΛΑΣ.
• Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν κι αυτά την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας, αλλά σε χρώμα καστανό.
• Κάθε σφάγιο πρέπει  υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
• Τις προβλεπόμενες ενδείξεις κατά την προμήθεια νωπών αυγών στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο