ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Ενημέρωση|

pagasmia mera periballontosΗ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του κοινού ώστε να συναισθανθούμε τις ευθύνες μας ως άνθρωποι για την προστασία της φύσης. Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου –Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Θέρμης κ. Στέλιος Γκιζάρης σε μήνυμά του μεταξύ άλλων επισημαίνει :

pagasmia mera periballontos 2Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως οι φυσικές πηγές δεν είναι ανεξάντλητες και πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επηρεάσει τις μελλοντικές γενιές. Η γη κινδυνεύει από εντατικές και αλόγιστες ανθρωπογενείς δραστηριότητες κάτι το οποίο οδήγησε στο να καθιερωθεί η 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον. Το περιβαλλοντικό κίνημα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της εφαρμογής προγραμμάτων μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και αναπτυξιακών προτύπων που δεν θα το υποβαθμίζουν ή θα το καταστρέφουν και θα σέβονται τον φυσικό κόσμο και εκφράζουν τη διαφωνία τους για την υπερεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη.

pagosmia hmera periballontos 3Ο Δήμος Θέρμης έχοντας επιδείξει μέχρι τώρα  ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων, μία φιλόδοξη πρωτοβουλία που εμπλέκει Ευρωπαϊκά αστικά κέντρα και πόλεις στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, το οποίο τον δεσμεύει στην υπέρβαση και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια για το έτος 2020, μειώνοντας τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην επικράτειά τους τουλάχιστον κατά 20{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78}. Στην κατεύθυνση της Περιβαλλοντικής προστασίας, η δημοτική αρχή ολοκλήρωσε και υλοποίησε έργα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

pagosmia hmera periballontos 4

  • Έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης υγρών αποβλήτων της υδρογεωλογικής λεκάνης Ανθεμούντα
  • Έργα αναδασώσεων και αποκατάστασης καμένων δημοτικών δασικών εκτάσεων του Δήμου
  • Έργα βελτίωσης της αντιπυρικής προστασίας δημοτικών δασικών εκτάσεων της Θέρμης
  • Δημιουργία δικτύου συνεργασίας για την έρευνα, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την διερεύνηση επιχειρηματικών προοπτικών σχετικών με την οικονομία του υδρογόνου στην περιοχή των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων (HYDECON)
  • Υλοποίηση του Προγράμματος OUTLAND,  με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου για την εκπαίδευση και την κατάρτιση των ομάδων εθελοντών, που είναι διαπιστευμένοι μέσω των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Το πλαίσιο αυτό περιελάμβανε εκπαιδευτικό υλικό, τις απαραίτητες υποδομές, εργαλεία και μηχανισμούς προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος.
  • Συμμετοχή στο WATERNOMICS, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που στοχεύει μέσω των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, να αναπτύξει εργαλεία για τη διαχείριση του νερού ως πόρου, την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή της νοοτροπίας του τελικού χρήστη, και την αποφυγή της υπερκατανάλωσης μέσω της ανίχνευσης των διαρροών και την καταγραφή της χρήσης του. 

Παράλληλα, ο Δήμος Θέρμης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική ανάπτυξης στους συνδημότες μας, μιας Παγκόσμιας Περιβαλλοντικής συνείδησης, καθώς και στην ενεργοποίησή τους στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, έπαιξε η  περιβαλλοντική εκπαίδευση για την ανακύκλωση, που συνεχίστηκε και το 2017 σε σχολικές μονάδες του δήμου μας, όπου, τη φετινή χρονιά,  συμμετείχαν με επιτυχία, συνολικά επτά σχολεία, εκ των οποίων έξι  δημοτικά και ένα Λύκειο. Οι μαθητές που πήραν μέρος σε αυτή ήταν χίλιοι εννιακόσιοι σαράντα ενώ ο συνολικός χρόνος της εκπαίδευσής τους ήταν 89 ώρες. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου, ξεκίνησε και διαρκώς επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους συνδημότες μας, η περιβαλλοντική δράση με τους κάδους κομποστοποίησης. Ενδεικτικά αναφέρω πως  έως σήμερα ο Δήμος Θέρμης έχει προμηθευτεί  περισσότερους από 1.500 κάδους κομποστοποίησης. Δρομολογήθηκε τέλος, η ίδρυση και  λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Λιβάδι.

Με ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες και στο μέλλον, θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε στους δημότες μας  τις βασικές υποχρεώσεις μας, ώστε να κληροδοτήσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον στις μελλοντικές γενιές. Θα συνεχίσουμε να  δείχνουμε το δρόμο και να αποτελούμε παράδειγμα με τις πολιτικές μας, έχοντας γνώση πως η περιβαλλοντική υποβάθμιση προκαλεί δυστυχία, φτώχεια και λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάπτυξη. Επιδιώκουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά με αυστηρούς κανόνες και καθορισμένο πλαίσιο ώστε να εξυπηρετείται η πρόοδος και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνεται αλόγιστα το περιβάλλον.

Ας ευχηθούμε, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τη φετινή χρονιά να αποτέλεσε μία αφετηρία περίσκεψης και συναίσθησης των ευθυνών όλων μας.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο