ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα Europe for Citizens “ReBelArt” στην πόλη του Scandiano της Ιταλίας με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις έννοιες του δικαιώματος και της σημαντικότητας της ελευθερίας της έκφρασης. Οι δράσεις του προγράμματος διήρκεσαν 5 μέρες, από την 15  έως και τις 20 Μαρτίου 2019.
Το παραπάνω πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν φορείς 9 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Γαλλία, Φινλανδία και Ελλάδα) απέδειξε πως η τέχνη μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο κανάλι επικοινωνίας και ελευθερίας έκφρασης μέσω της οποίας ξεπερνιούνται όλα τα εμπόδια – γλωσσικά και πολιτισμικά.


Η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Θέρμης σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ.) συμμετείχε με μία ομάδα 5 νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι παίζοντας μπουζούκι – κιθάρα, μάγεψαν το κοινό σε τρεις παραστάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στην εναρκτήρια εκδήλωση της εμπορικής έκθεσης του Scandiano, στην εκκλησία της πόλης Baiso, καθώς και στο θέατρο Fabrizio De Andre, στην πόλη Casalgrande, εκτελώντας γνωστά ορχηστρικά τραγούδια.


Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες εκφράστηκαν μέσω άλλων μορφών τέχνης, όπως τη ζωγραφική, το τραγούδι και τον χορό.
Οι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε διάφορες ομάδες εργασίες με τις αποστολές άλλων χωρών. Η ελληνική αποστολή σε συνεργασία με την αποστολή της Πολωνίας, η οποία συμμετείχε με ένα μουσικό σχήμα κρουστών οργάνων, εκτέλεσαν το ιταλικό τραγούδι «Bella Ciao», και συνέθεσαν από κοινού ένα νέο δικό τους τραγούδι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι όλες οι αποστολές φιλοξενήθηκαν από ιταλικές οικογένειες, οι οποίες με τη ζεστασιά και τη φιλικότητά τους απέδειξαν πως η γλώσσα και η διαφορετική κουλτούρα δεν αποτελούν εμπόδιο στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αποδεικνύοντας παράλληλα την αξία του εθελοντισμού, η απουσία του οποίου θα εμπόδιζε την υλοποίηση του έργου.


Η επιτυχία του προγράμματος αυτού δεν περιορίστηκε μόνο στο γεγονός ότι νέοι άνθρωποι 9 διαφορετικών χωρών κατάφεραν μέσω της τέχνης και της μουσικής να συνεργαστούν και να εκφραστούν ελεύθερα, αλλά δημιούργησε νέες φιλίες, καθώς και προοπτικές νέων συνεργασιών του Δήμου μας με φορείς άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

ReBelART-final-report

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο