ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

Στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης  παρουσιάζεται  η παράσταση «Tango Bar» του Περικλή Κοροβέση,είναι μια συμπαραγωγή της Ε.Θ.Β.Ε. “Κλαυσίγελως” με τη  θεατρική ομάδα Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης  “Θεάτρου Όραμα” σε σκηνοθεσία Θεόφιλου Λάλου και Δώρας Σκαρλάτου. Παραστάσεις την Παρασκευή 14,  το Σάββατο 15  και την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013 και ώρα 21:00, τιμή εισιτηρίου 5€.                                                     Η παράσταση δεν προσφέρεται για ανήλικους κάτω των 14 ετών.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Μπορεί η ζωή μας να είναι ένα τάνγκο;  Ένας χορός με παρτενέρ τα όνειρά μας;  Μια μάχη να τα κρατήσουμε ζωντανά; Κι αν όχι, αν όλα όσα ονειρευτήκαμε θαμπώσουν κι απομακρυνθούν από εμάς, μπορούμε να τα αποχαιρετήσουμε;

Ή θα συνεχίσουμε σαν το Φώντα και το Λάκη, τους ήρωες του «Tango Bar», επαναλαμβάνοντας την ίδια μέρα, κάθε μέρα, ψελλίζοντας τις ίδιες λέξεις, τις ίδιες σκέψεις, με τα όνειρά τους στην εντατική;

Κι αυτοί γαντζωμένοι ακόμα πάνω τους, τραυματισμένοι και οι ίδιοι, να μη μπορούν πια να χορέψουν μαζί τους το τάνγκο, παρά μονάχα να το ακούν να σβήνει μέχρι η γραμμή να γίνει ευθεία στο καρδιογράφημα των ονείρων τους.

 Όνειρα ξυπόλητα κυκλοφορούν τις νύχτες

όνειρα ευυπόληπτα βαφτίζονται αλήτες.

 Όνειρα που γίναν στάχτη μεσ’ το γκρίζο τ’ ουρανού

και σκαλώσανε στο φράχτη σαν τ’ απόβλητα του νου.

 Όνειρά μου φοβισμένα όνειρα ευνουχισμένα

όνειρα χωρίς εσένα όνειρα σπασμένα φρένα.

 Όνειρα που λεν αντίο με το πρώτο φως της μέρας

σα ναυαγισμένο πλοίο σαν κοπανιστός αέρας.

 Άλλα όμως έχεις πλάσει κι άλλα ονειρεύτηκες

από της ζωής το τάσι ήπιες και μπερδεύτηκες.

 

Όνειρά μου θύματα στου φόβου τα σκιρτήματα

όνειρά μου εφτάψυχα στη γη πεσμένα άψυχα.

Περικλής Κοροβέσης Γεννήθηκε το 1941 στο Αργοστόλι. Σπούδασε θέατρο με το Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Roland Barthes και παρακολούθησε μαθήματα με τον Ρierre Vidal Naquet στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε ενεργά στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί χούντας.

Το πρώτο του βιβλίο, Ανθρωποφύλακες (1969), μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στις ακόλουθες χώρες:

La filière, Seuil, 1969-Γαλλία, The Method-A Personal Account of the Tortures in Greece, Allison & Busby, 1970 και Τhe Method, Panther,1970-Αγγλία, Metoden-Vittesmål om tortyren I Grekland, Originalutgava Rabén & Sjögren, 1970-Σουηδία, Sotilas Saappaan Alla, Weilin+Göös, 1970-Φινλανδία, Torturen, Gyldendal 1973, με επίμετρο του James Becket-Nορβηγία, Sorgu, Yöntem, 1972 καιLa Question/Sorgu, Alan Yayincilik, 1989,με πρόλογο το Jean Paul Sartre-Τουρκία, Die Menschenwärter, εκδόσεις 2001, 1981 και Die Menschenwarter,Raith Verlag Munchen, 1976- Γερμανία, Calvārio, Publicacōes Europa-America, 1970-Πορτογαλία

 Εκτός από πεζά, έχει γράψει θέατρο, παιδικά και τελευταία, ποίηση.

Κείμενά του βρίσκονται στις ανθολογίες: Världen i Sverige, εκδόσεις En bok För Alla (Σουηδία),Leslust Griechenland, εκδόσεις Goldmann (Γερμανία),The Phenomenon of Torture- Readings and Commentary-Εκδόσεις University of Pennsylvania Press (ΗΠΑ)

 Εκτός της συγγραφικής δραστηριότητας, αρθρογράφησε επί σειρά ετών στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» από τη στήλη του «Το ψευδοκράτος των Αθηνών», στην κυριακάτικη «ΕΠΟΧΗ» από τη στήλη του «Αριστερή Ανακύκλωση», καθώς και στο περιοδικό «ΓΑΛΕΡΑ».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Θεόφιλος Λάλος | Δώρα Σκαρλάτου
Σκηνικά Θάνος Καρώνης
Μακιγιάζ Μάγδα Μπαραχάνου
Ηχοφωτιστική κάλυψη Γρηγόρης Μόσχου

Διανομή

Λάκης Θεόφιλος Λάλος
Φώντας Στέργιος Κωνσταντζίκης
  Γιάννης Θεοδωρίδης
   

 Θεόφιλος Λάλος

Γεννήθηκε στην Κρανιά Ελασσόνας! Ξεκινά να ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο το 1981. Το 1983 δίνει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας απ’ την οποία αποφοιτά το 1986. Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους της Θεσσαλονίκης : «Αλφαβητάρι», Κ.Θ.Β.Ε., «Παράγκα», «Δημοτικό Θέατρο Συκεών», «Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης», «Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη», Εταιρία θεάτρου «Μαίωτρον», «Παράθλαση», «Νέμεση», «Ουτοπία», καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Ίδρυσε την εταιρία θεάτρου «Κλαυσίγελως», της οποίας είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση για πέντε χρόνια.  Συνεργάστηκε με σπουδαίους σκηνοθέτες και ηθοποιούς συμμετέχοντας σε πάνω από 50 θεατρικά έργα πρωταγωνιστώντας στα περισσότερα απ’ αυτά. Τα τελευταία 18 χρόνια έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου στο Δήμο Θέρμης. Σκηνοθέτησε σχεδόν 120 παραγωγές αφού περάσαν απ΄τα χέρια του πάνω από 4.000 «επίδοξοι», «αγουροξυπνημένοι», «τρελαμένοι», «φερέλπιδες», ηθοποιοί!

Δώρα Σκαρλάτου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Συνεργάστηκε με το Δημοτικό Θέατρο Βέροιας. Υπήρξε μέλος της «Πειραματικής Σκηνής» της Τέχνης επί επτά χρόνια και πήρε μέρος σε τριανταπέντε θεατρικά έργα. Ενδεικτικά μερικές από τις παραστάσεις που έπαιξε : «Θείος Βάνιας», «Περιμένοντας το Γκοντό», «Νύχτες χαμένων ερώτων», «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», «Κουκλόσπιτο», «Η τριλογία του παραθερισμού», «Έντα Γκάμπλερ», «Ηλέκτρα», «Μήδεια», «Όρνιθες», «Νεφέλες», «Νυχτερινό σχολείο», «Φαύστα», «Των ερώτων τα θαύματα», «Αχαρνείς», «Πειρασμός», «Οδύσσεια». Συνεργάστηκε με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Καλαμαριάς επί ένα χρόνο, σε καθημερινή τρίωρη ζωντανή εκπομπή. Εδώ και πέντε χρόνια σκηνοθετεί στην Πειραματική Σκηνή «Θεάτρου Όραμα», διδάσκει υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι «Οραματιστές» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Θέρμης και έχει αναλάβει  παιδικά και εφηβικά τμήματα σε Θέρμη και Ραιδεστό.

 Καλλιτεχνική διεύθυνση θεάτρου : Θεόφιλος Λάλος.           

Γραμματεία θεάτρου : Σοφία Ιεροδιακόνου.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο