ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

peliti2015(2)peliti2015(1)peliti2015

                                                        Επειδή η τροφή μας δεν φυτρώνει στα ράφια …και οι σπόροι της γης ανήκουν σε όλους χθες Κυριακή 22 Μαρτίου, στην 4η Γιορτή Σπόρων, μοιράστηκαν παραδοσιακοί σπόροι από την τοπική ομάδα του «Πελίτι» σε όλους όσους παραβρέθηκαν και ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου καθώς και ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος και ο Βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, ενώ σπόρους έλαβαν πάνω από 500 νοικοκυριά. Παράλληλα με το μοίρασμα των σπόρων πραγματοποιήθηκε εργαστήρι παραγωγής σαπουνιού και ανοιχτό σπορείο, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μια μικρή συναυλία.
Το «Πελίτι» θεωρείται η παλαιότερη οργάνωση στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Είναι μια «εναλλακτική κοινότητα», όπως δηλώνει το σήμα του, που εμπνεύστηκε ο δημιουργός του κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης από έναν ινδιάνικο μύθο. Μια βελανιδιά, όπου άνδρες και γυναίκες είναι πιασμένοι χέρι χέρι σε έναν κύκλο. Από εκεί και το όνομα της οργάνωσης, καθώς Πελίτ, στη γλώσσα καταγωγής του εμπνευστή του, στα Ποντιακά, σημαίνει Βελανιδιά.
Η φιλοσοφία του Πελίτι πρεσβεύει ότι « … όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. … Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων …».
Οι βασικοί στόχοι του είναι:
• η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών
• η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος
• η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο