ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δελτία Τύπου, Διαβούλευση|

d.e.dd.e.d2Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Θέρμης για το έτος 2016 που προηγουμένως είχε αναβληθεί στις 20/7 λόγω έλλειψης απαρτίας.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης παρουσιάστηκε το τεχνικό πρόγραμμα που έχει ως βασική επιδίωξή την προώθηση της βιώσιμης Οικονομικής, Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανάπτυξης του Δήμου μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο που διανύει η χώρα, με πρώτη προτεραιότητα ζητήματα που άπτονται της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διαβούλευση και ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν παρουσίασαν θέματα που κρίνουν άμεσης προτεραιότητας για τους τομείς που ο καθένας εκπροσωπεί καθώς και για τις τοπικές κοινωνίες, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα σχολικής στέγης, αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής του Δήμου.
Ο Δήμαρχος Θέρμης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση απαντώντας σε όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι φορείς της επιτροπής σημειώνοντας για το καθένα ξεχωριστά τα εξής:Σε ότι αφορά το θέμα της Πολεοδομίας  και το σχέδιο των επεκτάσεων του Δήμου Βασιλικών, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο «αμαρτωλό» παρελθόν του έργου με μία ανάθεση που είχε ξεκινήσει, μία ανάθεση για 2.400 στρέμματα και τελικά το συγκεκριμένο έργο έφτασε τα 8.500 στρέμματα, με σειρά παρατυπιών που ακολούθησαν.
Ακολούθησε από πλευράς της  Δημοτικής Αρχής ένας τεράστιος αγώνας προκειμένου να σωθεί το έργο και μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι μελέτες των συγκεκριμένων έργων θα έπρεπε να επανέλθουν άμεσα στο αρχικό δημοπρατηθέν φυσικό αντικείμενο. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Θέρμης, έπειτα και από δικαίωση των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής από το Συμβούλιο Επικρατείας, είναι να βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο όπου έχει γίνει εκκαθάριση του οικονομικού φακέλου και είτε θα δοθεί εντολή στον εργολάβο να ολοκληρώσει το έργο στο πλαίσιο της αρχικής σύμβασης ή  θα γίνει νέα δημοπράτηση ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα το έργο.
Σχετικά με τον έλεγχο των υπαλλήλων που τέθηκε ως ζήτημα, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι Πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων έχουν αναλάβει το ρόλο αυτό, σε συνεργασία πάντα με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους .
Για το θέμα της αντικατάστασης των σωλήνων αμιάντου, απασχολεί τη Δημοτική Αρχή, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος όχι σε επίπεδο υγιεινής αλλά σε επίπεδο αντικατάστασης εξαιτίας φθορών και βλαβών που προκαλούνται, ενώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων όπως ανακοίνωσε έχουν ήδη εξασφαλιστεί 70.000 ευρώ ώστε να προχωρήσει κανονικά η όλη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι και την περσινή χρονιά ο Δήμος προχώρησε σε καθαρισμό ρεμάτων με ίδιους πόρους καθώς αν και είχε κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος στο αρμόδιο Υπουργείο, τα κονδύλια δόθηκαν και μοιράστηκαν όπως σημείωσε στο σύνολό τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τις τότε πλημμύρες της πρωτεύουσας.
Αναφερόμενος στα ζητήματα σχολικής στέγης ο Δήμαρχος Θέρμης επανέλαβε πως η χρηματοδότηση των σχολείων είναι ευθύνη της Πολιτείας, ωστόσο ο Δήμος  ετοιμάζει μελέτες ώστε να ωριμάσουν τα έργα που έχουν να κάνουν με τα σχολεία του Δήμου.
Προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή αποτελούν τα ημιτελή σχολεία και εκείνα που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους καθώς και όσα σχολεία διαθέτουν έτοιμες μελέτες.

Απαντώντας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παράνομη στάθμευση και τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής, ο κ. Παπαδόπουλος επανέφερε το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία όπως είναι γνωστό αρχικά καταργήθηκε, οι υπάλληλοι διοχετεύτηκαν τότε μέσω κινητικότητας σε άλλες υπηρεσίες όπως αυτές των φυλακών και της Ελληνικής Αστυνομίας και σήμερα με την επανασύστασή της, από τους 13 Δημοτικούς Αστυνόμους που διέθετε στο δυναμικό του ο Δήμος Θέρμης, επιστρέφουν μόλις δύο. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει Δημοτική Αστυνομία στο Δήμο με μόλις δύο υπαλλήλους, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, οι οποίοι όπως φυσικό και αναμενόμενο θα επωμισθούν την ευθύνη ελέγχου των Κεντρικών σημείων του Δήμου και μόνο. Με αυτά τα δεδομένα και δυσκολίες ο Δήμαρχος Θέρμης απηύθυνε έκκληση προς όλους τους δημότες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί αλλά και υπεύθυνοι στο θέμα του παρκαρίσματος προκειμένου να αποφευχθούν κυκλοφοριακά προβλήματα στα κεντρικά σημεία του Δήμου, όπου το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο.
Στην ίδια κατεύθυνση και ο τομέας καθαριότητας του Δήμου όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, με ελλιπές προσωπικό και πενιχρά μέσα να παλεύουν καθημερινά να αντιμετωπίσουν προβλήματα 16.000 κατοίκων.
Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας, ανέφερε ο Δήμαρχος Θέρμης, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα οι ίδιοι να φροντίζουμε για τα ζητήματα της καθημερινότητάς μας και να μην περιμένουμε θαύματα από ένα Δήμο με αποδυναμωμένα οικονομικά και προσωπικό στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε.
Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στα δύο κλειστά γυμναστήρια που δρομολογούνται, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιβαδίου που αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου, όπου επιχειρείται αναμόρφωση ώστε να χρηματοδοτηθεί άμεσα.
Χαρακτήρισε παραγωγικό το έργο της γεώτρησης της Αγίας Παρασκευής με χαμηλό κόστος που θα δρομολογηθεί άμεσα.
Κοινή συνιστώσα όλων όσων συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης αποτέλεσε η συνύπαρξη και συνλειτουργία όλων των φορέων σε όλα τα επίπεδα με μοναδικό γνώμονα την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο