ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

dhmarxeio fwtoΤην Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού σήματος Αριστείας στη χρηστή Διακυβέρνηση (Eloge). Η δράση, που υλοποιήθηκε στους ελληνικούς Δήμους εντάσσεται στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Τεχνική βοήθεια για την θεσμική ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης» και υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συγκεκριμένη δράση ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2018, με φορείς υλοποίησης το Κέντρο Εμπειρογνωμοσίας για τις Μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και  το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ.

aristeia logo 2Σκοπός της δράσης ήταν να αναγνωρίσει και να πιστοποιήσει τους δήμους που επέτυχαν ένα υψηλό επίπεδο διακυβέρνησης σύμφωνα με τις 12 ευρωπαϊκές αρχές χρηστής διακυβέρνησης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Οι 12 Ευρωπαϊκές αρχές της χρηστής Διακυβέρνησης είναι :

1. Συμμετοχή, Εκπροσώπηση, Δίκαιη Διεξαγωγή των εκλογών
2. Ανταπόκριση
3. Αποδοτικότητα και Αποτελεσματικότητα
4. Ανοικτότητα και διαφάνεια
5. Κράτος δικαίου
6. Δεοντολογία
7. Δεξιότητα και Ικανότητα
8. Καινοτομία και Δεκτικότητα στην Αλλαγή
9. Βιωσιμότητα και μακροπρόθεσμος προσανατολισμός
10. Υγιείς οικονομική διαχείριση
11. Ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτισμική διαφορετικότητα και κοινωνική συνοχή
12. Λογοδοσία.

Η διαδικασία αυτή υλοποιήθηκε με εργαλεία που διέθεσε το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η διεξαγωγή ερωτηματολογίου που δημιουργήθηκε από το τμήμα Προγραμματισμού και Ανάπτυξης όπου συμμετείχαν αιρετοί, υπάλληλοι και δημότες συνετέλεσε στην κατανόηση των δυνατών και αδύνατων σημείων κατά την παροχή δημόσιων υπηρεσιών στην Τοπική Κοινότητα και την άσκηση δημόσιας εξουσίας. Η τιμητική διάκριση του Δήμου Θέρμης, δεσμεύει τη Δημοτική Αρχή, για τη συνεχή βελτίωση ως τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς όλους τους δημότες.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο