ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

psekasmos kampia 1 Με επιτυχία αντιμετωπίζεται τη φετινή χρονιά το φαινόμενο της κάμπιας. Οι εντατικοί  ψεκασμοί που πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων (πιτυοκάμπη) στο Δήμο Θέρμης από τη Διεύθυνση Πρασίνου και από τις πρώτες κιόλας μέρες εμφάνισής του, βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση του φαινομένου.  Όπως είναι γνωστό, η Διεύθυνση Πρασίνου, σε συνεργασία με τους Προέδρους Λιβαδίου και Περιστεράς και με εξειδικευμένο συνεργείο και βιολογικό τρόπο, προχώρησε σε πρόγραμμα ψεκασμών των πεύκων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της κάμπιας. Το βιολογικό σκεύασμα που εφαρμόστηκε ήταν το Bactospeine WG,  το οποίο είναι ακίνδυνο για τα ωφέλιμα έντομα, τα ζώα, και τον άνθρωπο, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς δεν εγκυμονεί κανένα απολύτως κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.

Πεδίο εφαρμογής των ψεκασμών, ήταν τα πευκόφυτα πάρκα, πλατείες και άλση καθώς άλλα μεμονωμένα μέρη για την αποφυγή του δυσάρεστου και επικινδύνου φαινομένου, σε όλη την έκταση των Τοπικών Κοινοτήτων  Λιβαδίου και Περιστεράς, όπου εμφανίστηκαν κάμπιες τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα από τα τέλη Απριλίου και τις πρώτες μέρες του Μαϊου.

psekasmos kampia 2psakasmos kampia 4psakasmos kampia 7psakasmos kampia 5
Θυμίζουμε ότι η κάμπια των πεύκων ειδικά στο αστικό περιβάλλον που απουσιάζουν οι φυσικοί εχθροί και οι συνθήκες εν γένει είναι διαφορετικές σε σχέση με  το φυσικό περιβάλλον, προσβάλει τα πεύκα και αυξάνει υπερβολικά τον πληθυσμό της δημιουργώντας συνοπτικά τα ακόλουθα προβλήματα :
·        Αλλεργικές αντιδράσεις από τις τρίχες της στο δέρμα στο αναπνευστικό και σε άλλα όργανα όπως μάτια και μύτη , τόσο  σε κατοίκους όσο και  σε ζώα συντροφιάς.
·        Οι διαρκείς προσπάθειες των δέντρων για αναβλάστηση, τα οδηγούν στην απογύμνωση της κόμης, στην σταδιακή καχεξία ακόμα και στην ολοσχερή νέκρωσή τους ειδικά τα νεαρής ηλικίας .
·        Η μείωση της φυλλικής επιφάνειας συνεπάγεται την  μείωση της αισθητικής αξίας των δέντρων καθώς και του περιβαλλοντικού  και οικονομικού οφέλους τους .
Στην κατεύθυνση αυτή η Αντιδημαρχία Πρασίνου – Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου μας έκρινε επιβεβλημένη και αναγκαία την καταπολέμηση του εντόμου με ψεκασμό στο κατάλληλο ευαίσθητο στάδιό του. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορούμε τους δημότες  μας ότι αν και αφόσον κριθεί απαραίτητο και το επόμενο, διάστημα θα συνεχιστούν οι ψεκασμοί φυλλώματος στα πεύκα, σε σημεία και χώρους που θα προγραμματίσει η αρμόδια Αντιδημαρχία.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο