ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

 

dhmarxos evdokia kathighthsΜε κεντρικό εισηγητή τον Δρ. Ελευθέριο Αντωνίου, Ερευνητή-Κοινωνιολόγο και Πρόεδρο Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, θα διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα : ” Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Πετριτζιώτισσας” στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 8ου Πανελλήνιου Ανταμώματος των Ανατολικορωμυλιωτών, που τη φετινή χρονιά φιλοξενείται στο Δήμο Θέρμης. Οι εργασίες της ενημερωτικής εκδήλωσης  θα φιλοξενηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης και ώρα 20.00 μμ ενώ νωρίς σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε στο Γραφείο του με τον Κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης Δρ. Ελευθέριο Αντωνίου και την Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Α.Ρ και Τοπική Σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Νέου Ρυσίου κ. Ευδοκία Παπαχρηστούδη . Κατά την ημερίδα θα γίνει ιδιαίτερη ιστορική αναφορά στην Ιερά Μονή (Μπάτσκοβο- Στενήμαχο (1083-1894).

afisa gia antamwma
Λίγα λόγια για την Ιερά Μονή: “…Είναι η παλαιότερη και η σπουδαιότερη Μονή της Ανατολικής Ρωμυλίας- Βόρειας Θράκης. Βρίσκεται επί της Ροδόπης, νοτιοδυτικότερα της Στενημάχου, αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος και αρχαιότερο Μοναστήρι μετά την Μονή του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας. Το μοναστήρι του Μπάτσκοβο, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Στενήμαχο και είναι ,από τα σημαντικότερα μνημεία χριστιανικής αρχιτεκτονικής, ενώ ξεχωρίζει για το μοναδικό συνδυασμό στοιχείων βυζαντινού,γεωργιανού και βουλγάρικου ύφους, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι η ελληνική παρουσία και σφραγίδα σε όλες τι εκφάνσεις και πτυχές της ζωής του Μοναστηριού, γεγονός δε που είναι φανερό από τα μνημεία και τα κειμήλια, καθώς και από άμεσες και έμμεσες πηγές, όπως τον διασωθέντα πλούτο των χειρόγραφων της Μονής, των αρχείων και των ενθυμήσεων που είναι καταγεγραμμένες.

Ο τελευταίος ηγούμενος της Μονής ήταν ο Κύπριος Αδελφός Μακάριος Σκλαβούδης (1892-1894) γεννήθηκε στη Λευκωσία με καταγωγή από τα Μάσαρη,(1825-1920), θέμα στο οποίο θα σταθεί ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ομιλίας ο Δρ. Αντωνίου.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο