ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων στη Βουλή  των Ελλήνων.  Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

Δείτε τους συνδυασμούς που ανακηρύχθηκαν και τα εκλογικά τμήματα στο Δήμο Θέρμης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Στις εκλογές αυτές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που, εντός του 2019, συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους. Δηλαδή, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.
Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους, οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος (μη συμπλήρωση του αριθμού των σαράντα τουλάχιστον ετεροδημοτών).
Πού ψηφίζω;
Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι τις 30 Απριλίου 2019. Μάθε που ψηφίζεις εδώ: https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/
Οι ετεροδημότες εκλογείς μπορούν να δουν ποιους και που ψηφίζουν και εδώ: Προκήρυξη ετεροδημοτών Τμήματα Ετεροδημοτών  

Tροποποίηση προκηρυξης ετεροδημοτών

Πώς ψηφίζω;
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
Δεν βρίσκω το όνομά μου στους καταλόγους: Οι εκλογείς που για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου, δεν βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους, μέχρι το πέρας της ψηφοφορίας μπορούν να απευθυνθούν στο δήμο ή στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα προκειμένου να ψηφίσουν.
Βρίσκω το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν που είμαι δημότης: Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Ιουλίου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 30 Απριλίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Ενδεχομένως το αίτημά σας για μεταδημότευση υποβλήθηκε μετά τις 30 Απριλίου 2019.
Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω; Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση, ότι, γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Για τις Βουλευτικές Εκλογές 2019, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τριών (3) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

Βρείτε με μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ψηφίσετε σωστά, άνετα και γρήγορα στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών https://www.psifizo2019.gr/


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο