ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Εκδηλώσεις|

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Παρασκευής σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα διοργανώνουν  την παραδοσιακή “Γιορτή Σπανακιού” το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00 στην πλατεία της Αγ.Παρασκευής.

Λίγα λόγια για την Αγ. Παρασκευή: Η περιοχή που βρίσκεται το χωριό της Αγίας Παρασκευής, κατοικούνταν από την περίοδο της τουρκοκρατίας κυρίως από Τούρκους αγάδες και μερικές ντόπιες, ελληνικές, χριστιανικές οικογένειες. Το σπίτι του πασά, Χασάν μπέη, ήταν χτισμένο πίσω από τον χώρο της σημερινής κοινότητας. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 οι τούρκικες οικογένειες έφυγαν. Στο χωριό παρέμειναν μερικοί κολίγοι,οι οποίοι έγιναν χριστιανοί και οι λιγοστές οικογένειες των ντόπιων. Ταυτόχρονα η περιοχή κατοικήθηκε από πρόσφυγες Θρακιώτες, Μικρασιάτες αλλά και από Σαρακατσάνους, Βλαστιώτες και λίγους Πόντιους. Αξίζει να αναφερθεί,  ότι  λίγα μέτρα πιο πάνω από το Αγιάσμα της Αγίας Παρασκευής, στη θέση “Λαιμός”, βρήκε μαρτυρικό θάνατο την περίοδο της τουρκοκρατίας η Αγία Νεομάρτυς Παρασκευή. Το παρεκκλήσι πανηγυρίζει  της Ζωοδόχου Πηγής επειδή από εκεί αναβλύζει θεραπευτικό αγίασμα.

Λίγα λόγια για τις ευεργετικές ιδιότητες του σπανακιού: Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες Α και Κ. Επίσης, το σπανάκι είναι πλουσιότατη πηγή μαγγανίου και φυλλικού οξέος, ενώ παρέχει μαγνήσιο και σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι λογικό, λοιπόν, που οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο