ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Παιδιά και έφηβοι με αναπηρία φιλοξενούνται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΩ», το οποίο λειτουργεί στη Θέρμη, Ταβάκη 28, προσφέροντας σε άτομα με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, αυτισμό κλπ υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης σε αυτά και στις οικογένειές τους.
Η λειτουργία της δομής ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 για την εξυπηρέτηση σαράντα έξη (46) παιδιών σύμφωνα με την ΠΚΜ/ΤΚΑ/3845/10-5-2012 άδεια λειτουργίας της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας.
Λειτουργούν πρωινά και απογευματινά τμήματα 06.00-14.00 και 14:00-22:00) από Δευτέρα έως Παρασκευή, παρέχοντας τις παρακάτω υπηρεσίες:
• Δημιουργική απασχόληση μέσω ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων
• Προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας (Μουσικοθεραπεία, Θεατρικό παιχνίδι)
• ΄Αθληση και σωματική αγωγή
• Λογοθεραπεία – Εργοθεραπεία
• Ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
• Φυσικοθεραπεία
• Επισκέψεις κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα

  • Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης μέσω:
    • κοινωνικοποίησης και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων (ευκαιρίες για αλληλεπίδραση/ ανάπτυξη φιλικών δεσμών, δημιουργικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη κοινωνικά κατάλληλων συμπεριφορών)
    • ενίσχυσης αυτοεκτίμησης – αυτοπεποίθησης των Ατόμων με Αναπηρία
    • ανάπτυξης τρόπων διαχείρισης συναισθημάτων (συναισθηματική εξέλιξη)
    • ενημέρωσης της οικογένειας και παραπομπή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών των παιδιών με αναπηρίες.
    • ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης της οικογένειας μέσα από συνεδρίες αλλά και οργάνωση ομάδων συζήτησης – ενημέρωσης για ζητήματα γύρω από την αναπηρία.
 

Συμμετέχει στο Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών,  στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) μέσω της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε., με όλο το δυναμικό των φιλοξενούμενων παιδιών.
Η μεταφορά και μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία από και προς το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης γίνεται με μίνι λεωφορεία ειδικού τύπου ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμης, που διαθέτουν  ράμπες μεταφοράς αμαξιδίων. Τα λεωφορεία πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια από και προς τη δομή για την πρωϊνή και απογευματινή βάρδια στις περιοχές Θέρμης, Τριαδίου, Αγ. Παρασκευής, Περιστεράς, Λακκιάς, Βασιλικών, Ν. Ρυσίου, Τριλόφου και Πλαγιαρίου.

Υπεύθυνη δομής: Σταματία Βαλαβάνη, Ψυχολόγος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 465696

e-mail: kdapmea.agaliazw@yahoo.gr

Σκοπός της λειτουργίας του κδαπ είναι η ασφαλής απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών/εφήβων με αναπηρίες με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, άθλησης και σωματικής αγωγής, ατομικής εκπαίδευσης πάνω σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης (διατροφή, καθαριότητα, υγιεινή κλπ), η κοινωνικοποίηση μέσω εκδηλώσεων, συμμετοχών και δράσεων αλλά και η στήριξη της οικογένειας και της ποιότητας ζωής των μελών της.

Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Θέρμης, όπως εκφράζεται για τα άτομα με αναπηρία είναι προσανατολισμένη στη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει, με αποκλειστικό στόχο να ικανοποιήσει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο τα φιλοξενούμενα παιδιά και το οικογενειακό τους περιβάλλον. Για να πετύχει τον παραπάνω στόχο επενδύει στην πραγματική έννοια της «Ποιότητας», την οποία συνεχώς προάγει, παρά τη μεγάλη μείωση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη διάθεση πόρων για τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο