ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

Τα επίσημα εγκαίνια του 5ου δημοτικού σχολείου Θέρμης, στο Τριάδι πραγματοποίησαν στις 9 Ιουνίου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τον δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο. Το σχολείο βρίσκεται στην επέκταση του οικισμού Τριαδίου, επί της οδού Αγιορειτών Πατέρων. Πρόκειται για μια υπερσύγχρονη σχολική μονάδα, δυναμικότητας 225 παιδιών και προϋπολογισμού 2.540.000 ευρώ, η κατασκευή της οποίας χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων ο δήμαρχος Θέρμης θύμισε τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε το συγκεκριμένο έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος “το έργο σχεδιάστηκε αρχικά το 2004, πριν από την επέκταση του οικισμού και δημοπρατήθηκε το 2008. Η αρχική μελέτη προέβλεπε μονώροφο κτίριο με επτά αίθουσες διδασκαλίας και τις ελάχιστες απαιτούμενες υποστηρικτικές χρήσεις (γραφεία, χώρους υγιεινής, αποθήκες), και προορίζονταν να φιλοξενήσει 150 μαθητές και μαθήτριες. Στην πορεία όμως η εργολαβία διαλύθηκε το 2010 και το έργο σταμάτησε για πολύ καιρό. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη ο δήμος Θέρμης προχώρησε στον επανασχεδιασμό του σχολείου, ανέθεσε τις απαιτούμενες μελέτες σε ιδιώτες μελετητές, προκειμένου να υλοποιήσει ένα έργο που αφενός θα πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές και αφετέρου θα καλύπτει τις ανάγκες του οικισμού. Στο νέο σχέδιο προσέθεσε έναν ακόμη όροφο, δύο επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερα εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους γραφείων, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία και άλλες απαιτούμενες υποστηρικτικές χρήσεις. Έτσι, πέτυχε την αύξηση της δυναμικότητας του κτιρίου από 150 σε 225 μαθητές/τριες, ενώ ο προϋπολογισμός από τα 1,7 εκατ. έφτασε στα 2,5 εκατ.”.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θέρμης η αλλαγή στο σχεδιασμό του κτιρίου ήταν αναγκαία λόγω της πληθυσμιακής αύξησης της περιοχής την τελευταία δεκαετία και της συνεπακόλουθης αύξησης του μαθητικού δυναμικού. «Έπρεπε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε ένα σχολείο που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής και να είναι αντάξιο των προσδοκιών των γονέων και των εκπαιδευτικών”. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από την κατασκευή του νέου σχολείου, οι περίπου 400 μαθητές/τριες του Τριαδίου στεγάζονταν στο 3ο 10/θέσιο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Θέρμης (Τριαδίου), ένα κτίριο με δυνατότητα να στεγάσει το μισό μαθητικό δυναμικό. Οι υπόλοιποι μαθητές ανήκαν στο 5ο δημοτικό σχολείο το οποίο όμως, από την ίδρυσή του και έως την κατασκευή του νέου σχολείου, συστεγαζόταν με το 3ο δημοτικό. Να σημειωθεί επίσης ότι ο δήμος Θέρμης στην πορεία κατασκευής του έργου δαπάνησε από ίδιους πόρους περισσότερα από 200.000 ευρώ για προμήθεια προκάτ αιθουσών και παρεμβάσεις διαμόρφωσης χώρων για την προσωρινή στέγαση των μαθητών και την εκπόνηση των μελετών επέκτασης του ημιτελούς κτιρίου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη γιατί σε χρόνο ρεκόρ ενέταξε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με χρηματοδότηση 100% του προϋπολογισμού του. Παράλληλα, υπογράμμισε πως η περιοχή της Θέρμης, λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού της, άρα και του αριθμού των παιδιών, έχει ανάγκη από νέα σχολεία. Απευθυνόμενος προς τον κ. Τζιτζικώστα ο δήμαρχος Θέρμης είπε πως “εμείς έχουμε ετοιμάσει τις μελέτες και σας ζητούμε να τις υιοθετήσετε και να τις χρηματοδοτήσετε”. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον ανάδοχο ο οποίος παρέδωσε το έργο στον προβλεπόμενο χρόνο, καθώς και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι “διατηρούν το σχολείο σε άριστη κατάσταση και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια υπέροχη κοινότητα”. Ευχαρίστησε επίσης τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου που εργάστηκαν για το συγκεκριμένο σχολείο, ενώ έκανε ειδική μνεία στην εκλιπούσα Πόπη Καραγιαννίδου, στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών η οποία εργάστηκε με ζήλο για τον επανασχεδιασμό του σχολείου και ανακοίνωσε ότι ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου της ο δήμος αποφάσισε να δώσει το όνομά της στην αίθουσα εκδηλώσεων και πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.

Ο ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣΣτο χαιρετισμό του ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε πως “πρόκειται για ένα σύγχρονο σχολείο για 225 μαθητές, που πέρα από το γεγονός ότι διασφαλίζει τις κατάλληλες εκπαιδευτικές συνθήκες, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δίνει επίσης, λύση στο ζήτημα της σχολικής στέγης στον δήμο Θέρμης, μία σημαντική ανάγκη στην οποία ανταποκρινόμαστε, με τις νέες σύγχρονες σχολικές μονάδες που κατασκευάζουμε και παραδίδουμε. Ειδικά στη Θέρμη και εδώ στο Τριάδι, και ειδικά στην περίπτωση του συγκεκριμένου σχολείου, λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής αύξησης τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε η ανάγκη επανασχεδιασμού ενός κτιρίου, που για χρόνια έμεινε ημιτελές. Και στην ουσία σήμερα, δεν ολοκληρώνουμε το σχολείο που είχε σχεδιαστεί, πριν από 15 χρόνια, αλλά παραδίδουμε μια νέα μεγαλύτερη και σύγχρονη σχολική μονάδα, η οποία ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να κατασκευαστεί δημοτικό σχολείο 150 μαθητών και νηπιαγωγείο, μόλις μιας αίθουσας. Όχι μόνο λοιπόν, ξεμπλοκάραμε το έργο, αλλά με τις παρεμβάσεις μας μετατρέψαμε το κτίριο σε μια υπερσύγχρονη σχολική μονάδα, που λειτουργεί εξ ολοκλήρου ως Δημοτικό Σχολείο”, υπογράμμισε”.Ο περιφερειάρχης επισήμανε πως το νέο σχολείο έγινε πράξη, χάρις στο σχέδιο, τη μεθοδική δουλειά και τη στενή συνεργασία, που φέρνει αποτελέσματα και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Θέρμης για την εξαιρετική συνεργασία, “όχι μόνο στο συγκεκριμένο έργο, αλλά σε όλες τις κοινές παρεμβάσεις Περιφέρειας και Δήμου στην περιοχή, όπως και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου, που εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα αυτό το νέο σύγχρονο σχολείο, ξεπερνώντας τα προβλήματα και τα εμπόδια που υπήρχαν για χρόνια, ώστε σήμερα τα παιδιά στη Θέρμη, στο Τριάδι, να έχουν το σχολείο που τους αξίζει”.

Ευχαριστίες προς την Περιφέρεια, τον δήμο Θέρμης, ειδικότερα τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Στέλιο Αποστόλου, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου εξέφρασε η διευθύντρια του 5ου δημοτικού σχολείου Νατάσα Μυλωνά, αναφέροντας πως “καταφέραμε σε αυτό το πολύ όμορφο σχολείο να δημιουργήσουμε ένα καλά οργανωμένο κοινωνικό σύνολο”. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστα Πάλλας και Λίνα Φιλιππιάδου, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Θέρμης, δημοτικοί σύμβουλοι, γονείς κ.ά.

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο