ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Ο Σύλλογος Σερραίων κατοίκων Θέρμης, διοργάνωσε το Σάββατο 1 Ιουλίου, στο Άλσος του Αγίου Τρύφωνα, Πολιτιστική Εκδήλωση με θέμα την  ‘’Αναβίωση του θερισμού’’ την οποία παρουσίασε ο Μορφωτικός Λαογραφικός Όμιλος Βαμβακόφυτου (ΜΟ.Λ.Ο.Β.). Στην εκδήλωση συμμετείχαν με τα χορευτικά τους τμήματα, ο Μορφωτικός Λαογραφικός Όμιλος Βαμβακόφυτου (ΜΟ.Λ.Ο.Β.), ο Σύλλογος ‘’Ντόπιων Ορεινής’’ Σερρών και φυσικά ο Σύλλογος Σερραίων Θέρμης, που παρουσίασαν ντόπιους σερραϊκούς παραδοσιακούς χορούς.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή του εθίμου, μπορούμε να αναφέρουμε πως τα παλαιότερα χρόνια ο θερισμός διαρκούσε περίπου έναν μήνα και αυτός ο μήνας ήταν πιο σημαντικός, αφού από την παραγωγή του σιταριού καθορίζονταν η οικονομική κατάσταση της οικογένειας για όλη τη χρονιά. Όταν ολοκληρωνόταν ο θερισμός, ξεκινούσε το αλώνισμα. Κάθε οικογένεια έχει το δικό της αλώνι, ενώ ο αλωνισμός κρατούσε περίπου μέχρι το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου. Ο θερισμός για τους αγρότες δεν ήταν μία απλή διαδικασία, αλλά μία ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό κατά το οποίο έπειτα από μία επτάμηνη αναμονή θα καρπωνόταν τους καρπούς που θα γεννούσε η μητέρα γη. Για να το γευτεί όμως, θα έπρεπε να κοπιάσει, να ματώσει στο χωράφι. Κατά τη διάρκεια του θερισμού, η διαδικασία ήταν πολύ σκληρή. Οι άντρες για να προφυλαχτούν από τις δύσκολες συνθήκες της καλαμιάς και του καιρού, φορούσαν πουκάμισα με μακριά μανίκια, στο κεφάλι ασκιάδες, δηλαδή καπέλα που έφτιαχναν οι ίδιοι από στάχυα ή αγόραζαν, οι γυναίκες φορούσαν τα τλυπάνια, δηλαδή μαντήλες άσπρες, τις οποίες έδεναν με ειδικό τρόπο, ώστε να δημιουργούν ίσκιο στο πρόσωπό τους και να μην τις χτυπάει ο ήλιος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του ανέφερε τον σημαντικό ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων στην κοινωνία της Θέρμης και τη συμβολή τους στη διατήρηση των εθίμων, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία δεν έκρυψε την συγκίνησή της παρακολουθώντας το δρώμενο του θερισμού, ο πρόεδρος Μητροπολιτικού Συμβουλίου Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  Κώστας Πάλλας και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας  Κώστας Κουγιουμτζίδης. Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από πολιτιστικούς συλλόγους της Θέρμης.

Ακολούθησε σερραϊκό γλέντι με τους ζουρνάδες, του Αριστείδη Δράμαλη και την γκάιντα Ορεινής του Ζαχαρία Μπουρβάνη. Όλοι οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν και σερραϊκά παραδοσιακά εδέσματα (Λουκάνικα Τζουμαγιάς κ.λπ.).


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο