ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

 

Δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας» πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου στο δημοτικό κατάστημα Βασιλικών. Έγινε με πρωτοβουλία του ΚΕ.Π. Υγείας Δήμου Θέρμης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), και την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA.  Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό.

Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης. Ένας στους δέκα αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του. Η βαρηκοΐα είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην τρίτη ηλικία (μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα), ενώ ένα στα τρία άτομα άνω των 65 ετών – συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – ζει με απώλεια ακοής. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον ιατρό Αριστείδη Παπαδόπουλο και τον Χρήστο Ρεζικάρη, εκπρόσωπο από τα Akoustica Medica. Εξετάστηκαν συνολικά 45 άτομα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα από αυτούς οι 14 εμφάνισαν κάποιου είδους πρόβλημα.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημόσιας Υγείας και Προσχολικής Αγωγής Φανή Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι «και σήμερα είναι επίκαιρο, αυτό που από την αρχαιότητα ο Ιπποκράτης έλεγε ότι “Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν” και μέσω του ΚΕ.Π. Υγείας Θέρμης προσφέρουμε στους δημότες μας ενημέρωση για την έγκαιρη διάγνωση πολλών παθήσεων και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις».

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε χαιρετισμό λέγοντας πως «μέσα από τα ΚΕ.Π. Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕ.Π. Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή. Η βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών».

Η γενική διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ Μαρία Κουρή ανέφερε πως «σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέσα από το ΕΔΔΥΠΠΥ και τα ΚΕ.Π. Υγείας, δουλεύουμε καθημερινά με την υγεία των πολιτών να παραμένει βασική επιλογή μας».

Βασικός στόχος των ΚΕ.Π. Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για δώδεκα κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕ.Π. Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕ.Π. Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα δώδεκα νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο καρκίνος του προστάτη, το μελάνωμα, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η άνοια.

Την δράση στήριξαν με τη παρουσία τους η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημόσιας Υγείας και Προσχολικής Αγωγής Φανή Χατζηδημητρίου, η πρόεδρος της κοινότητας Βασιλικών Όλα Γιαννιού, ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βασιλικών Ευριπίδης Μαυρουδής  και η συντονίστρια του ΚΕ.Π. Υγείας Δήμου Θέρμης Μάγδα Παπανίκου.

Παράλληλα το Κ.Ε.Π .Υγείας Θέρμης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού  και την εθελόντρια  Οφθαλμίατρο ,πραγματοποίησαν οφθαλμολογικό έλεγχο σε παιδιά της δευτέρας τάξης του Δ΄ Δημοτικού σχολείου Θέρμης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 στο χώρο του σχολείου και  εξετάστηκαν συνολικά  63  μαθητές και μαθήτριες του σχολείου .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υποδιευθύντρια του σχολείου καθώς και εκπαιδευτικοί του σχολείου.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο