ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Με κεντρικό μήνυμα «Δεν ξεχνώ τους Πόντιους προγόνους μου¨, το 1ο, 3ο, 4ο και 6Ο Νηπιαγωγεία Θέρμης διοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τα παιδιά υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, απήγγειλαν ποιήματα, ξαναζωντανεύοντας μνήμες  του ξεριζωμού και της Γενοκτονίας. Η πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης Αθηνά Παπαδάκη κατά το σύντομο χαιρετισμό της στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Παραμάνα, σημείωσε ότι «τιμούμε σήμερα την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που το Μάιο του 1919 διώχθηκαν βιαίως από τους τούρκους και από τις πατρογονικές εστίες τους. Συγχαρητήρια στις νηπιαγωγούς και σε όλους τους διοργανωτές γιατί όσο θυμόμαστε γεγονότα σαν αυτά και στηλιτεύουμε τέτοιες εγκληματικές πράξεις είναι πιο εύκολο να μην επαναληφθούν. Οι Αρμένιοι έχουν πετύχει περισσότερα από μας που και αυτοί έχουν υποστεί γενοκτονία κι εμείς όμως μαχόμαστε για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των 353 Ελλήνων του Πόντου και την εκτόπιση πολλών περισσότερων από τις πατρίδες τους. Γενοκτονίες λαμβάνουν χώρα καθημερινά παγκοσμίως και το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε με εκδηλώσεις σαν αυτές είναι όχι άλλες γενοκτονίες».

 

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στυλιανός Αποστόλου τόνισε πως «όταν έχουμε τέτοιους εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς που καταφέρνουν να εμφυσήσουν την ιστορία μας στα παιδιά δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Γιατί τα παιδιά πρέπει να μάθουν την ιστορία μας και εμείς οι μεγαλύτεροι να μην ξεχνούμε. Θέλω να συγχαρώ τα τέσσερα Νηπιαγωγεία του δήμου μας για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους που ανέλαβαν όλη την εκδήλωση».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Νεολαίας Ελισσάβετ Βελονά, ο πρόεδρος της Κοινότητας Θέρμης Τριαδίου Ευστάθιος Πιστέλας και ο πρόεδρος  της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αχιλλέας Μεταλούλης.

Τις παραδοσιακές φορεσιές πρόσφερε το Σωματείο Παναγία Σουμελά Θέρμης, ενώ στα τραγούδια και το χορό των μικρών μαθητών, συνόδευσαν η Ειρήνη Χαλκίδη στο νταούλι και ο Χρήστος Βοσνακίδης στη λύρα.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο