ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 26 Μαΐου στο Μονοπήγαδο. Διοργανωτής ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοπηγάδου και συμμετείχαν όλα τα Ποντιακά Σωματεία και Σύλλογοι του δήμου Θέρμης, το  Σωματείο Παναγία Σουμελά δήμου Θέρμης, ο Σύλλογος Ποντίων Κάτω Σχολαρίου «Ἀνέβζηγος Ἀροθυμία», ο «ΠΑΣ Κεραυνός Μονοπηγάδου», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου “Παναγία Σουμελά”, η Κοινότητα Αγίου Αντωνίου. Ομιλία απηύθυνε ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιάννης Γεωργιάδης.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «το ακριτικό αυτό χωριό, με βάση τη χωροταξία του δήμου μας, είναι ένα χωριό Ποντίων με ανθρώπους που έχουν φιλότιμο, όντας οι ίδιοι πρόσφυγες επιδεικνύουν απέναντι στην προσφυγιά τεράστια ευαισθησία που την απέδειξαν και την αποδεικνύουν και σήμερα με τη φιλοξενία προσφύγων κυρίως από την Ουκρανία. Σήμερα είμαστε όλοι εδώ μαζί και αυτό έχει τεράστια σημασία και δίνει ένα συμβολισμό και ένα μήνυμα ενότητας και προς την ηγεσία του Ποντιακού Κινήματος, γιατί έτσι μπορεί να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε, που δεν είναι άλλο από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους θύτες γείτονές μας. Να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία ως δείγμα μεταμέλειας για ό,τι έγινε τότε όταν, εφαρμόζοντας ένα σατανικό σχέδιο εξόντωσαν εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίων  προγόνων μας».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε κατάθεση στεφάνων στο  μνημείο Ηρώων “του Ακρίτα του Πόντου”  από το δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, το Βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης Νικόλαο Παπαδόπουλο, την Πρόεδρο της Κοινότητας Αγίου Αντωνίου Μαρία Χαλκίδου, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπηγάδου Παναγιώτη Μπατατόλη καθώς και τους Προέδρους όλων των Συλλόγων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις Μνήμης.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αγγέλου και Βασίλης Μουστάκας, οι εντεταλμένοι δημοτικοί Σύμβουλοι Οδυσσέας Σαληκυριάκης και Ελισσάβετ Βελονά, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Άννα Τσιφτελίδου και Αστέριος Καρακώτας, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αχιλλέας Μεταλούλης και η πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Αντωνίου Μαρία Χαλκίδου. Στο τέλος της εκδήλωσης οι παριστάμενοι γεύτηκαν τα υπέροχα ποντιακά εδέσματα από το Κτήμα Περέκ.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο