ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

«Ενδοοικογενειακή βία Μας αφορά όλους» ήταν το θέμα της εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε το ΚΕ.Π. Υγείας του Δήμου Θέρμης, με την υποστήριξη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, την Τρίτη 25 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης. Ομιλητές ήταν η Ανατολή Κωνσταντινίδου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος, εμπνεύστρια του «Λύσε την Σιωπή», η Παναγιώτα Σαχαρίδη, MSc κοινωνική λειτουργός -σύμβουλος ψυχικής υγείας, η Κατερίνα Ζιούτα, νομικός, αναπληρώτρια γραμματέας στη Γραμματεία Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, με αρμοδιότητα τα θέματα ισότητας, δικαιώματος της γυναίκας στην εργασία και τις διακρίσεις καθώς και της έμφυλης βίας, η Δρ. Ελένη Καλύβα, ιατροδικαστής, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, η Φανή Μπλιούμη, ελεύθερη επαγγελματίας, πρόεδρος στο Τμήμα Επαγγελματιών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μέλος του δ.σ. και υπεύθυνη Γυναικείας Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Κατά την ομιλία της η κ. Ζιούτα αναφέρθηκε στο  ισχύον νομικό πλαίσιο με σχολιασμό των επίμαχων διατάξεων που αναδείχθηκαν στην επικαιρότητα, καθώς και τις επερχόμενες τροπολογίες που αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση το προσεχές διάστημα. Η κ. Καλύβα μίλησε για τις μορφές βίας, τις συνέπειες σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο, τους παράγοντες που οδηγούν στην βία και για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από την πλευρά της ιατροδικαστικής Υπηρεσίας όπου ζητηθεί, καθώς και για την άμεση επέμβαση της αστυνομίας. Η κ. Σαχαρίδη ανέπτυξε την πιο δυσδιάκριτη μορφή ενδοοικογενειακής βίας, τη συναισθηματική κακοποίηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο θύτης ουσιαστικά προσπαθεί να επικρίνει, να κατηγορήσει ή να χειραγωγήσει το θύμα. Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε σχέση(ερωτική, φιλική, γονεϊκή).

Ένα βασικό ερώτημα είναι:

«Αισθάνομαι ο εαυτός μου σ’ αυτή τη σχέση;»

Η εμπνεύστρια της δράσης «Λύσε την σιωπή», Ανατολή Κωνσταντινίδου μίλησε για την βία κατά των γυναικών αλλά και των αντρών, τις επιπτώσεις και όλα τα υποστηρικτικά μέτρα για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και την βοήθεια όταν αποφασίσουν να λύσουν την σιωπή τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Η κ. Μπλιούμη αναφέρθηκε στα προβλήματα των γυναικών στον κλάδο τον οποίο εκπροσωπεί τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στον κλάδο μου το 50% των εργαζομένων (ιδιοκτήτες και μισθωτοί) είναι γυναίκες. Προέρχομαι από έναν χώρο όπου η παρουσία της γυναίκας -επιχειρηματία, εργαζόμενη συνδικαλίστρια- είναι έντονη και η διάσταση του φύλου λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Επομένως, αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που η δραματική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας δεν μας αφήνει αδιάφορους. Δεν έχουμε καμία ανοχή. Η ενδοοικογενειακή βία δεν αφήνει αδιάφορο τον κόσμο του εμπορίου. Κατ’ αρχάς βασίζεται στην ιδιαίτερη εργασιακή σχέση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Η ιδέα ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση είναι ένα ζήτημα που αφορά και το χώρο εργασίας δεν είναι αμέσως προφανής. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στη ζωή των θυμάτων σπάνια περιορίζονται στον τόπο όπου εκδηλώνεται η βία (σπίτι). Γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των θυμάτων να διακόπτουν τη σταδιοδρομία τους καθώς ο αρνητικός αντίκτυπος της κακοποίησης στην υγεία, την παραγωγικότητα και τη συνολική ευημερία των θυμάτων μπορεί επίσης να επηρεάσει τους συναδέλφους και τους εργοδότες τους.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: Η Φανή Χατζηδημητρίου αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημόσιας Υγείας Προσχολικής Αγωγής Δήμου Θέρμης και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, η Φανή Δομουχτσή, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας Δήμου Θέρμης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Ελισσάβετ Βελονά, ο πρόεδρος της Κοινότητας Θέρμης – Τριαδίου Ευστάθιος Πιστέλας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Θέρμης Βασιλική Κωστοπούλου κ.ά.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο