ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Ανακοινώσεις, Διαβούλευση, Ενημέρωση|

Οι πυρκαγιές είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στο δήμο Θέρμης. Μόνον την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκαν τρεις φωτιές κάθε μέρα, μερικές από τις οποίες, όπως αυτές στο Λιβάδι και στην Περιστερά ήταν πολύ δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, ενώ από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου τα περιστατικά αγγίζουν περίπου τα σαράντα.

Μέχρι σήμερα όλες οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και την πολύτιμη και αποφασιστική συνδρομή των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης. Από τις αρχές Μαΐου, περισσότεροι από εκατό εθελοντές συνδράμουν στη συνεχή επιτήρηση των δασικών εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου. Συγχρόνως, όμως, βοηθούν και στην κατάσβεση των πυρκαγιών καθώς έχουν περάσει την αναγκαία εκπαίδευση στη Σχολή της Πυροσβεστικής.

Πέραν αυτών, οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν εδώ και λίγες ημέρες έναν ακόμη πολύτιμο σύμμαχο στο πλευρό τους. Πρόκειται για ένα drone το οποίο έχει τη βάση του στο Φυλάκιο των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θέρμης, στη Νέα Ραιδεστό και επιτηρεί ολόκληρη την επικράτεια του δήμου Θέρμης, όλο το 24ωρο.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνο Κουγιουμτζίδη το drone βρίσκεται στον αέρα 24 ώρες το 24ωρο, με εξαίρεση κάποια λίγα λεπτά της ώρας που κατεβαίνει για αλλαγή μπαταριών. Το drone έχει πάνω του δύο μπαταρίες οι οποίες του δίνουν αυτονομία 35 λεπτών. Ο ανεφοδιασμός δεν διαρκεί περισσότερα από τρία, τέσσερα λεπτά. Βρίσκεται σε ύψος 120 μέτρων και έχει τη δυνατότητα μετακίνησης σε μια ακτίνα ως και είκοσι χιλιομέτρων εάν παραστεί ανάγκη. Διαθέτει κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ευρυγώνιο φακό, ισχυρό ζουμ (Χ160) κ.ο.κ. Διαθέτει επίσης και θερμική κάμερα η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη κατά τις νυχτερινές ώρες ώστε να μπορεί να γίνει ανίχνευση ενδεχόμενης πυρκαγιάς με βάση τις θερμοκρασίες (από 75 βαθμούς Κελσίου και άνω). Επίσης έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και υπό βροχή όπως και με ανέμους έως 65 km/ώρα.

Ό,τι βλέπει το drone είναι σε πραγματικό χρόνο ορατό στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής, αλλά και στο επιχειρησιακό κέντρο το οποίο λειτουργεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Μόλις εντοπιστεί καπνός ή φωτιά, σε λιγότερο από ένα λεπτό της ώρας, έχουν πλήρη γνώση για το περιστατικό όλοι οι αρμόδιοι και δίνονται αμέσως εντολές, χωρίς χρονοτριβή για άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία δήμου Θέρμης, ΕΜΟΔΕ, ΕΔΟΜΑΚ κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Λιβάδι του δήμου Θέρμης παρακολουθούσε μέσω του drone ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Στο Φυλάκιο της Νέας Ραιδεστού υπάρχει και εφεδρικό drone σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης σημειώνει ότι «η προσθήκη του drone στα μέσα που διαθέταμε μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη. Όλοι γνωρίζουμε πόσο κρίσιμη είναι η ταχεία επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Σε αυτό είναι πολύ σημαντική η συνδρομή του drone, αφενός γιατί εντοπίζουμε σε χρόνο ρεκόρ τις φωτιές και αφετέρου επειδή δεν χρειάζονται να γίνουν τηλεφωνικές συνεννοήσεις μεταξύ των αρμοδίων για την πυρόσβεση ώστε να υπάρξει κινητοποίηση. Όλα γίνονται σχεδόν αυτοματοποιημένα, μέσα σε ελάχιστα λεπτά».


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο