Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και εξοικονόμηση ενέργειας στους δήμους» διοργάνωσε το Αυτοτελές Τμήμα Ενεργειακού Σχεδιασμού του δήμου Θέρμης, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των εργαζομένων του δήμου για θέματα κλιματικής αλλαγής, καθώς και των υποχρεώσεων των δήμων για εξοικονόμηση ενέργειας με βάση τον κλιματικό νόμο, αλλά και του Σχεδίου που έχει εκπονήσει ο δήμος Θέρμης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας του δήμου, Εύη Λάππα, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο, σημείωσε ότι ο δήμος Θέρμης ήταν από τους πρώτους που προσπάθησε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ίδρυσε το Αυτοτελές Τμήμα Ενεργειακού Σχεδιασμού, ο μόνος δήμος που έχει προχωρήσει σε κάτι τέτοιο έως τώρα, το οποίο σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Δρ. Ελένη Παπαϊωάννου, ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο τον οποίο μπορούν να παίξουν οι δήμοι στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως σημείωσε, οι δήμοι μπορούν να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στους πολίτες και στους θεσμούς. Να χαρτογραφήσουν τις ανάγκες και τις δυνατότητες για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με αυτές τις λύσεις.


Ο Φώτης Μπαξεβάνης, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θερμαϊκού αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δήμων καθώς ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Σημείωσε ότι οι δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης ενώ λείπει και το καταρτισμένο προσωπικό που θα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Γι’ αυτό, όπως είπε, εμείς ως δήμος θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με δήμους, αναπτυξιακές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Ιορδάνης Ελευθεριάδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασε το λογισμικό παρακολούθησης των εκπομπών CO2 στο δήμο Θέρμης, μέσω του οποίου μπορεί να επισημανθεί πού πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να επιτευχθεί μείωση εκπομπών. Ο κ. Ελευθεριάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση των δημοτικών κτιρίων και την κίνηση αυτοκινήτων και μηχανημάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας για το δημοτικό φωτισμό, ενώ παρουσίασε και τα στοιχεία τα οποία έχουν καταγραφεί έως τώρα στον δήμο Θέρμης, λέγοντας ότι με βάση αυτά θα πρέπει να ληφθούν και οι αποφάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Ο Χρήστος Πολύζος, προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού Δήμου Θέρμης περιέγραψε τις διαστάσεις που έχει πάρει η κλιματική κρίση καθώς και τις έως τώρα πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπισή της. Εν συνεχεία περιέγραψε τις ενέργειες και τις δράσεις του δήμου Θέρμης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας στην αειφορία, την ενεργειακή εξοικονόμηση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ακολούθως παρουσίασε μερικές από τις κύριες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει έως τώρα ο δήμος Θέρμης:
1. Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, μέσω της εγκατάστασης συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας (LED φωτισμός, θερμομονώσεις, ηλιακοί θερμοσίφωνες).
2. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ο δήμος είναι ιδρυτικό μέλος της ενεργειακής κοινότητας του προγράμματος ¨ΑΠΟΛΛΩΝ”, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημοτικά κτήρια μέσω του προγράμματος INTEREG).
3. Βιώσιμη Κινητικότητα (προώθηση της χρήσης ποδηλάτου, δημιουργία υποδομών για πεζούς και βελτίωση της πρόσβασης ΑμεΑ, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων στις δημοτικές υπηρεσίες).
4. Διαχείριση Απορριμμάτων (προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ευαισθητοποίηση πολιτών για τη μείωση των απορριμμάτων, επέκταση της χρήσης κάδων ανακύκλωσης σε περισσότερες γειτονιές)

5. Πράσινες Υποδομές (δημιουργία και συντήρηση αστικών πράσινων χώρων, δεντροφυτεύσεις σε δημόσιους χώρους και δρόμους για τη μείωση του φαινομένου της θερμικής νησίδας).

6. Εκπαιδευτικές και Ενημερωτικές Δράσεις (διοργάνωση σεμιναρίων και δράσεων για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, συνεργασία με σχολεία για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης).

7. Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα (ο δήμος Θέρμης συμμετέχει σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και δίκτυα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως το Σύμφωνο των Δημάρχων (Covenant of Mayors) που δεσμεύει τις πόλεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα).

8. Διαχείριση Υδάτων (έργα για τη βελτίωση της αποχέτευσης και της απορροής ομβρίων υδάτων, ενίσχυση της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενων υδάτων για άρδευση).

9. Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές αποστολές (μέλος του ελληνικού δικτύου των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων μέχρι το 2030, μέλος της Ευρωπαϊκής αποστολής για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής «EU Mission: Adaptation to Climate Change», συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ για την προώθηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων σε τοπικό επίπεδο κ.ο.κ.).
10. Συμμόρφωση με τον κλιματικό νόμο (εκπόνηση σχεδίου μείωσης εκπομπών σύμφωνα με τον κλιματικό νόμο, δημιουργία του Αυτοτελούς Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού υπό την άμεση εποπτεία του δημάρχου για την υλοποίηση των θεσμικών υποχρεώσεων του Δήμου απέναντι στην κλιματική κρίση και τον συντονισμό όλων των κλιματικών δράσεων).
11. Εκπόνηση και υλοποίηση Σχεδίων (σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Θέρμης στο πλαίσιο της υλοποίησης των ενεργειών για την πρωτοβουλία του «Συμφώνου των Δημάρχων», σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, υποβολή πρότασης για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα»).


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο